Kees bij de afvalbak in het centrum
Kees bij de afvalbak in het centrum Foto: Wil Feijen

Laat jouw afval geen zwerfafval worden

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Gewapend met een grijper en groene verzamelzakken voor zwerfafval stapt Eindhovenaar Kees Braam meerdere keren per week op de fiets. Zijn route gaat naar Ekkersrijt en de parkeerplaats bij de Houtense Brug in Son en Breugel, om zwerfafval op te ruimen.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Hoe ben je hiermee begonnen? "Ik stoorde mij aan het zwerfafval op straat, op de parkeerplaatsen op Ekkersrijt en bij de Houtense Brug als ik aan het fietsen was". Kees kwam in maart van dit jaar Ronald van den Heuvel (BOA Son en Breugel) tegen op de markt en sprak hem hierover aan. Vervolgens werd Kees door Ronald uitgenodigd en hebben zij overlegd wat de mogelijkheden zouden zijn. "Kees heeft aangegeven dat hij iets voor de gemeenschap zou willen doen. Dit doet hij geheel vrijwillig en hij voelt zich daar goed bij", laat Ronald weten. Kees kreeg via de gemeente speciale groene zwerfvuil inzamelzakken. "De volle zakken zet ik bij afvalbakken of bij een blikvanger neer. De gemeente haalt deze dan op", aldus Kees.

101 afvalzakken
Dat er dagelijks veel zwerfafval wordt weggegooid, blijkt wel uit het grote aantal afvalzakken dat Kees de laatste tijd heeft 'verzameld'. In vier maanden tijd heeft Kees 101 zakken gevuld. Het getal 101 is symbolisch voor Kees. "Er ligt van alles; papier, blikjes, plastic flesjes, plastic koffiebekers, luiers, condooms, menselijke uitwerpselen met toiletpapier, kleding en etenswaren." Kees pakt alles met zijn prikstok op en na het opruimen kijkt hij vervolgens tevreden terug op de plek die hij heeft opgeruimd.

Doppen inzamelen
Niet al het zwerfafval wordt in de groene zakken gestopt. Kees scheidt het zwerfafval. De plastic doppen van de plastic flessen worden apart ingezameld. "Deze doppen zijn geld waard". Per kilo ontvangt het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) hiervoor een vergoeding. Met het inzamelen van de doppen wordt de opleiding van geleidehonden gesteund. 'Inmiddels hebben alle doppen samen al duizenden euro's opgeleverd', staat op de site van KNGF te lezen. Helaas is er (nog) geen ophaalpunt in Son en Breugel.

Adopteer een straat
Maar er is meer. Samen met je buurtgenoten kun je zwerfafval tegengaan. In Eindhoven is een buurtinitiatief 'Adopteer een straat' in het leven geroepen. Samen met de buren je straat schoonhouden. Afval dat op straat ligt, wordt dan geen zwerfafval. En krijgen de deelnemers dan net als jij materiaal van de gemeente? "Ja, in Eindhoven verstrekt de gemeente aan de buurtbewoners grijpers, handschoenen en reflecterende jasjes, om samen hun straat schoon te houden." De gemeente Eindhoven deelt in het voorjaar bloemzaadjes uit en in het najaar bloembollen om het straatbeeld kleurrijk te maken, als een 'dank je wel voor het schoonhouden van de straat'.

Idee voor Son en Breugel
Een ideale wereld is een wereld zonder zwerfafval. Met het project 'Adopteer een straat' kan ook in Son en Breugel de eerste stap gezet worden. Hoe mooi zou het zijn als de gemeente Son en Breugel, samen met de inwoners, het straatbeeld schoonhoudt. Het mes snijdt met dit project aan twee kanten; een schone én kleurrijke gemeente.