Logo mooisonenbreugel.nl
Operationa Market Garden 2014   | Fotonummer: 732137
Operationa Market Garden 2014 (Foto: Wil Feijen)
Remember September 2019

Operation Market Garden 2019; They're doing it again

Son en Breugel - In 2019 is het 75 jaar geleden dat Operation Market Garden (OMG) plaatsvond. Met de grootste luchtlanding ooit en de grootste grondoperatie in Nederland werd geprobeerd vanuit België via Valkenswaard, Eindhoven, Son en Breugel, Sint-Oedenrode, Veghel, Grave, Nijmegen en Arnhem door te stoten naar Duitsland om de oorlog te winnen. Helaas bleek Arnhem een brug te ver te zijn. Het offensief van de geallieerden kwam daar tot stilstand, maar leidde wel tot de bevrijding van Zuid-Nederland.

Een indrukwekkende operatie die na 75 jaar nog steeds tot de verbeelding spreekt. Deze gigantische troepenverplaatsing wordt in september nieuw leven ingeblazen door een tocht van historische legervoertuigen van Leopoldsburg (B) tot Nijmegen. "Sinds 1984 ben ik bezig met het opknappen van oude legervoertuigen", vertelt Henk Boons, secretaris van de stichting OMG 2019. "Door het opknappen ben ik betrokken geraakt bij het organiseren van evenementen en tochten met historische voertuigen zoals onder andere jeeps, tanks, amfibievoertuigen, pantserauto's en motoren."

OMG groots herdacht
De OMG heeft altijd al tot de verbeelding gesproken. Herdenkingen werden voorheen door de diverse gemeenten los van elkaar georganiseerd. "Zo'n tien jaar geleden is de historische route voor het eerst in samenwerking met alle betrokken gemeenten georganiseerd. In 2014 was dit al een gigantisch evenement. Nu bij de herdenking van 75 jaar bevrijding wordt de OMG weer groots aangepakt."

Route door Son en Breugel
Het programma beslaat ruim een hele week en loopt van zaterdag 14 september tot en met zondag 22 september. Het evenement start met een historische tocht die zo veel mogelijk over de oorspronkelijke route gaat. In colonne rijden maar liefst 450 historische legervoertuigen van Leopoldsburg naar Veghel. Een bonte stoet van wel tien kilometer lang die ook dwars door Son en Breugel trekt. Op zaterdag 14 september rond 14.00 uur komen de legervoertuigen door Son en Breugel.  

Route Zuid
Voorafgaand aan het vertrek van deze zogenaamde 'Route Zuid' worden in Leopoldsburg allerlei activiteiten georganiseerd. Op zondag 22 september verplaatst men onder de naam 'Route Noord' van Veghel naar Nijmegen. Vlak onder Veghel en bij Grave worden twee Legerkampen ingericht, die open zijn voor publiek van 15 tot en met 21 september. Er vinden allerlei demonstratie plaats. "De historische legervoertuigen en materiaal zijn te bezichtigen", licht Henk toe.

Basecamp Vlagheide
Op dinsdag 17 september vinden er in het 'Basecamp Vlagheide' bij Veghel paradroppingen plaats. Op de Vlagheide werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden een vliegveld aangelegd. Door de week komen vele scholen uit de omgeving het legerkamp bezoeken en voor deze scholieren is een educatief programma ontwikkeld. Donderdag 19 september staat in het teken van de veteranen. Ze krijgen een diner aangeboden door de familie Van Eerd (Jumbo). De hele week lopen velen re-enactment acteurs in WW2-outfit rond. Ook treden er diverse orkesten op met muziek uit de tijd van 'We'll Meet Again'.

Kaarten (5 euro, inclusief parkeren) voor een bezoek aan de legerkampen zijn te bestellen via de website www.omg2019.nl. Hier is ook meer informatie over OMG2019 te vinden.

Klik hier om de gehele digitale versie van de bevrijdingskrant te lezen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>