Afbeelding
Foto: ©mooisonenbreugel

Weer naar school, maar dan anders

Algemeen

Son en Breugel - De basisschoolkinderen genieten op dit moment nog van de laatste dagen van de meivakantie. Maandag 11 mei mogen ze weer naar school, alhoewel nog niet iedereen tegelijk. De maatregelen rondom het coronavirus voor de basisscholen zijn versoepeld, wat betekent dat de scholen voor een nieuwe uitdaging staan. Na een periode van online lessen volgen, gaan de basisschoolleerlingen gefaseerd en in kleinere groepen weer naar school.

Redacteur: Emmy Grit

Half maart gingen de scholen dicht. Alle leerlingen moesten thuisblijven en kregen online les. Voor zowel de ouders als voor het schoolpersoneel was dit een uitdaging, die na een paar dagen succesvol ingevuld werd. Alle basisscholen hadden het online lespakket binnen een paar dagen in orde en het nieuwe lesgeven kon beginnen. Ouders werden ‘juf’ of ‘meester’ en hielpen hun kinderen met het online schoolwerk en het maken van een planning. In het begin was het nog een beetje onwennig, maar al gauw hadden zowel ouders, leerlingen als leerkrachten de smaak te pakken. Voor de ouders was het niet altijd gemakkelijk om hun eigen werk met thuisonderwijs te combineren. Vanuit de leerkrachten is er groot respect voor hoe dat is gegaan.

Werkbare situatie
Nu komt er een nieuwe wending: leerlingen mogen weer naar school, maar wel in kleinere aantallen en een deel van de week. Het uitgangspunt op basisschool De Harlekijn is dat het goed is voor de kinderen en werkbaar is voor het team en de ouders. Het protocol dat voor de basisscholen is opgesteld, is leidend. De nieuwe manier van lesgeven vergt van de schoolteams organisatorisch veel voorbereiding. Op 11 mei dus kunnen de basisscholen in Son en Breugel de leerlingen weer ontvangen.

Plan van aanpak
Na de bekendmaking zijn de meeste schoolteams in Son en Breugel meteen aan de slag gegaan om het plan van aanpak uit te werken. Teuntje Derks, directeur basisschool De Regenboog, vertelt: “Onze school was voor het coronavirus al anders ingedeeld dan de traditionele scholen. We werken met flexibele werkplekken en groepstafels. Hierdoor is het voor ons heel goed werkbaar in de nieuwe situatie. De anderhalve meter afstand tussen leerkracht en leerlingen kan gewaarborgd worden en ook is er door deze indeling genoeg ruimte tussen de leerlingen onderling.”

Vier momenten
De Regenboog heeft ervoor gekozen om de leerlingen iedere dag te zien: een groep in de ochtenduren, de andere groep in de middaguren. “Op deze manier gaan ze vier momenten naar school en hierdoor kunnen ze effectiever met het onderwijs bezig zijn. De groep die thuis is, volgt het onderwijs nog steeds op de manier zoals de afgelopen weken”, aldus Teuntje. De directeur is samen met haar team zeer tevreden over het digitaal lesgeven van de afgelopen weken. “Voordat het coronavirus uitbrak, volgden onze leerlingen al op speciale laptops via Google Classroom het online-onderwijs. Wij waren op ICT-gebied al ver vooruit, waardoor ons team en de leerlingen goed waren voorbereid op het online lesgeven. De stap was voor hen hierdoor kleiner en gemakkelijker”, aldus de directeur.

Halen en brengen
Niet alleen het lesgeven gaat anders dan voor de coronacrisis, ook het halen en brengen van de kinderen gaat anders. Ouders en verzorgers mogen volgens de richtlijnen niet op het schoolplein komen. Voordat de leerlingen door de leerkrachten worden opgehaald, kunnen ze nog op een fijne en veilige manier afscheid nemen van hun ouders.

Missen
De leerkrachten van De Regenboog zien er niet tegenop dat ze weer voor de klas mogen staan. “Ze vinden het fijn om weer les te geven en om de kinderen weer te zien. Er heerst geen angst om ziek te worden. We houden alle richtlijnen van het RIVM in acht. Ook merken we dat de leerlingen weer graag naar school willen”, aldus Teuntje. Ze hebben hun leerkracht gemist, maar ook de vriendjes en vriendinnetjes uit hun klas.

Emiliusschool
De Emiliusschool volgt het protocol voor het speciaal onderwijs. Leerlingen op deze school hoeven geen anderhalve meter afstand tot elkaar te bewaren. Tussen personeelsleden en leerlingen wordt deze afstand wel zoveel mogelijk in acht genomen, alsmede tussen de personeelsleden onderling.

Hygiëne
Directeur John van Dijen vertelt: “De hygiëne wordt uiteraard in acht genomen. In ieder klaslokaal zijn desinfecterende handgel, een zeeppompje, papieren handdoekjes en oppervlaktesprays beschikbaar voor de leerlingen en de personeelsleden. De leermiddelen, speelgoed, speelmaterialen en werkplekken worden met grote regelmaat ontsmet, maar ook de rolstoel, tillift en andere aan de leerling gerelateerde zaken die noodzakelijk zijn.”

Eenrichtingroutes
Om het onderling contact zo beperkt mogelijk te houden, hanteert de school zoveel mogelijk eenrichtingsroutes. Het halen en brengen vergt ook enige aanpassing. Het personeel staat buiten de school en het plein om halen en brengen in goede banen te leiden. Ook hier geldt dat ouders volgens de RIVM-maatregelen niet in het schoolgebouw en niet op het schoolplein aanwezig mogen zijn. “Verder worden natuurlijk alle richtlijnen met betrekking tot het coronavirus in acht genomen. Zijn er coronagerelateerde klachten, dan wordt er op een passende wijze conform de RIVM-richtlijnen gehandeld”, aldus de directeur.