Afbeelding
Foto: Ingezonden

Column Luc: Watersommelier

Algemeen Column

Son en Breugel - Het schijnt een beroep te zijn, of bezigheid: watersommelier. Laatst hoorde ik op de radio een dame erover vertellen, in geur en kleur. Water kan heerlijk smaken, mits voldoende gekoeld en de dorst groot is. Op het werk drink ik niet anders, ik drink het liever dan koffie of thee uit de automaat. Dat is gewoon poeder, aangelengd met: juist, water. Dat water ook smaak heeft, is mij nooit zo opgevallen.

Opmerkelijk feit: hoe meer mineralen er in ons water zitten, hoe meer smaak het heeft. Ze zijn ook nog eens goed voor je, die mineralen. Hard water is ook goed voor ons, vanwege het calcium. Daar heeft ons lichaam behoefte aan, onze wasmachines vinden het wat minder prettig. Het was voor mij een openbaring, dat water smaak heeft. Die smaak verschilt ook nog eens van regio tot regio, vanwege de verschillen in de samenstelling van de bodem en de mineralen die erin zitten. Die bepalen de smaak. Dat geldt niet alleen voor mineraalwater, ook voor kraanwater. Nog verrassender is het dat er mensen zijn die zich bezighouden met die verschillen, die ze nog kunnen proeven ook.

Van wijnsommeliers had ik al wel gehoord, dat wijnen uit verschillende streken anders smaken eveneens. Al zou ik die verschillen niet kunnen benoemen. Een fruitige afdronk, met een hint van kersen, ik geloof dat een kenner het kan proeven, hoe ze het benoemen, is wellicht ook een kwestie van smaak. Ik kan alleen met bewondering naar zo iemand kijken, die vol vuur over een bepaalde wijn kan spreken, waarom die zo lekker is. En juist dat ene bepaalde jaar, uit die ene streek, ergens verscholen in de Bourgogne, of in de schaduw van een berg. Net als bij water, bepalen mineralen en vooral de bodem de smaak. Al ben ik meer van het bier, uit ervaring weet ik dat er verschil is in smaak, ook al gaat het over dezelfde biersoort. Om nog maar niet te spreken over het verschil tussen een dubbel en een tripel! Echte bierkenners, bierfijnproevers zijn er overigens ook. Die heten niet bierelier, maar bierista. Echt, het is een woord!

Dat je van een glas water net zo kunt genieten als van een glas bier of wijn, zal menigeen verbazen. Eigenlijk zelfs meer, water kun je onbeperkt drinken! Als watersommelier mag je een mooie boodschap uitdragen, er is niets mis met het promoten van water.

Het is een schoon beroep, watersommelier.