Een sterretje behoort tot de categorie F1-vuurwerk
Een sterretje behoort tot de categorie F1-vuurwerk Foto: Ingezonden

Toch vuurwerk kopen, ondanks vuurwerkverbod

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Tijdens de jaarwisseling mag geen vuurwerk verkocht en afgestoken worden in Nederland, dus ook niet in Son en Breugel. Er zijn vier categorieën vuurwerk: van eenvoudig vuurwerk van categorie F1 tot aan zwaar professioneel vuurwerk van categorie F4. Het verbod geldt niet voor categorie F1-vuurwerk; dat mag nog wel verkocht en afgestoken worden.

F1-vuurwerk is het hele jaar te koop en mag vanaf 12 jaar worden gebruikt. Het vuurwerk in deze categorie zijn bijvoorbeeld sterretjes en fonteinen. Veel van dit vuurwerk was jaren geleden nog categorie F2-vuurwerk.

In Son en Breugel is categorie F1-vuurwerk te koop bij Edward van Laarhoven. In zijn vuurwerkwinkel aan de Wilhelminalaan verkoopt al hij al 25 jaar vuurwerk: “F1-vuurwerk maakt al jaren een groot deel van ons assortiment uit.” Ook Van Laarhoven was onaangenaam verrast door het verbod op het vuurwerk in de hogere categorieën: “Maar omdat wij al een groot assortiment F1-vuurwerk hebben, is voor ons de omschakeling naar de verkoop van dit vuurwerk geen probleem.”

Volgens Van Laarhoven is het ook een voordeel dat F1-vuurwerk ook voor oudejaarsdag mag worden afgestoken en iedereen vanaf 12 jaar het mag kopen en in zijn bezit mag hebben: “Natuurlijk vinden wij dat hier veilig mee moet worden omgegaan en adviseren wij ook bij gebruik van dit vuurwerk bijvoorbeeld een veiligheidsbril. F1-vuurwerk is een mooi alternatief om toch vuurwerk af te kunnen steken tijdens oud en nieuw, ondanks het verbod. Vuurwerk in de categorie F1 bestaat voornamelijk uit kleiner siervuurwerk, zoals tollen, sierpotten en knetterlijntjes; in onze winkel hebben wij daar meer dan 100 verschillende soorten van; erg leuk en feestelijk om te gebruiken voor, tijdens en na oud en nieuw.”