Deze kleine zwerfkei lag op de bank op het 17 Septemberplein
Deze kleine zwerfkei lag op de bank op het 17 Septemberplein Foto: MooiSonenBreugel

Beschilderde zwerfkeien duiken op veel locaties op

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Nu de Gluurpietjes van de ramen zijn verdwenen, verschijnen op verschillende locaties in Son en Breugel zwerfkeien met tekeningen en zelfs kerstwensen. Ook bij het kantoor van DeMooiSonenBreugelKrant is een zwerfkei neergelegd. Een foto op de Facebookpagina van de krant bracht duidelijkheid: het idee is overgewaaid uit het buitenland als tegenhanger van de berenjacht.

Redacteur: Emmy Grit

Eén van de dorpsgenoten die zwerfkeien versiert en neerlegt in Son en Breugel is Hanneke Biemans: “Het is leuk om een steen te beschilderen en ergens neer te leggen. Vaak krijgt de vinder een lach op het gezicht als een steen gevonden wordt. Je mag de steen houden, of je legt de versierde steen ergens anders weer neer in de hoop dat een ander de steen vindt.” Net als bij de berenjacht kunnen er foto’s gepost worden op de Facebookpagina ‘Kei Tof’, zodat degene die de kei heeft neergelegd, kan zien dat deze is gevonden. “Op de kei staat ook een postcode; op deze manier kun je zien uit welke straat en plaats de kei afkomstig is. Als de kei wordt meegenomen en ergens anders, wellicht in een andere gemeente, wordt neergelegd, kun je aan de postcode zien waar de steen oorspronkelijk vandaan komt”, legt Hanneke uit.

Veertig keien
In Son en Breugel heeft Hanneke ongeveer veertig verschillende keien neergelegd. “Af en toe ga ik wel eens kijken op de plekken waar ik ze heb neergelegd of ze er nog steeds liggen. Bij de grote kerstboom op het Raadhuisplein lagen afgelopen week meerdere stenen, die ik daar niet heb neergelegd. Dat is dan mooi om te zien, en dat toverde bij mij ook een glimlach op het gezicht.”

Wandelen
Chantal van Rooy vond bijna vier maanden geleden haar eerste steen. Tijdens de eerste coronagolf ging zij regelmatig wandelen met haar gezin. Nadat ze hun eigen omgeving hadden gehad, reden ze naar het Philips de Jonghpark. Daar zag ze voor het eerst een beschilderde steen liggen. “Mijn dochter was zo enthousiast, dat ze bij iedere boom ging kijken of er nog zo’n exemplaar lag”, vertelt Chantal. In totaal hebben ze in twee uur tijd zestien stenen gevonden, allemaal verschillende. “Op de stenen stonden initialen en postcodes. Via Facebookpagina ‘Kei Tof’ heb ik foto’s gedeeld en daarna hebben we een aantal stenen in Son en Breugel verstopt, andere heb ik gehouden.”

Virus te pakken
Inmiddels heeft Chantal ‘het virus’ ook te pakken om stenen te beschilderen en te verstoppen. Ondanks dat ze niet in Son en Breugel woont, verstopt ze wel haar stenen hier in het dorp. “Als ik op mijn werkdagen in Son en Breugel ben, verstop ik ze daar. Zo heb ik er al een paar bij het hertenkamp verstopt, die ik dan weer op de Facebookpagina ‘Kei Tof’ terugvindt. Er staan vaak leuke reacties bij.” Chantal heeft ook veel mooi beschilderde stenen in De Sonse Bergen verstopt.

Geef het door
Mocht je van plan zijn om te gaan wandelen, kijk dan eens achter een boom, op een bankje, of op een boomstronk; misschien ligt daar wel een beschilderde steen die jij dan mag houden of weer kunt verstoppen op een andere locatie.

De zwerfkei die bij het kantoor van DeMooiSonenBreugelKrant was neergelegd