Sylvia Corsten
Sylvia Corsten Foto: Wil Feijen

Onderzoek naar mantelzorgers in Son en Breugel

Algemeen

“De stichting Belangenbehartiging Mantelzorgers (BBM) initieerde een onderzoek naar mantelzorgers; de resultaten zijn verrassend.” Aan het woord zijn voorzitter van de stichting Sylvia Corsten en lid Els van Dieten.

Redacteur: Sanne van de Sande
Fotograaf: Wil Feijen

Een mantelzorger zorgt onbetaald en vaak langdurig voor een hulpbehoevend persoon in de directe omgeving. Formeel ben je mantelzorger als je meer dan acht uur in de week taken uitvoert voor iemand die dat zelf niet meer kan doen. “De stichting Belangenbehartiging Mantelzorgers komt op voor de belangen van mantelzorgers en overlegt hierover met de wethouder,” vertelt Sylvia, “en verder zijn we lid van de Adviesraad Sociaal Domein en werken we nauw samen met de mantelzorgconsulent; we ondersteunen bijvoorbeeld bij de organisatie en uitvoering van de Mantelzorgdag.”

Onderzoek mantelzorgers
Er zijn veel verschillende voorzieningen voor mantelzorgers. De stichting BBM vroeg zich af of deze voorzieningen voldoende aansloten bij de vraag en behoefte van mantelzorgers in Son en Breugel. Bij de gemeente, die verantwoordelijk is voor de ondersteuning van mantelzorgers, drongen ze aan op een onderzoek. Els: “Het onderzoek werd uitgevoerd door de GGD. Samen met de onderzoekers hebben we een vragenlijst opgesteld. Er werd bijvoorbeeld gevraagd of mensen weten waar ze bij de gemeente met vragen terecht kunnen en of ze het moeilijk vinden om meer ondersteuning te vragen.”Het onderzoek werd begin vorig jaar uitgevoerd. Ruim driehonderd mantelzorgers vulden de vragenlijst in.

Zorgelijke resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat de situatie in Son en Breugel wat zorgelijker is dan in de rest van Nederland. Sylvia: “Dat komt omdat er in Son en Breugel meer ouderen wonen dan gemiddeld. Dat betekent dat er veel mantelzorgers nodig zijn, terwijl er minder beschikbaar zijn. Daarnaast is de overbelasting van de mantelzorgers erg hoog. Van de mantelzorgers ouder dan 65 jaar geeft 41 procent aan zwaar overbelast te zijn, en bij de vijfenzeventigplussers is dit zelfs 68 procent.”

Behoeften mantelzorgers
Tevens bleek dat mantelzorgers jonger dan 65 jaar vooral behoefte hebben aan extra financiële ondersteuning, waardering en steun. De oudere groep heeft met name behoefte aan huishoudelijke hulp en respijtzorg. Sylvia: “Bij respijtzorg wordt de zorg even aan iemand anders overgedragen zodat de mantelzorger op adem kan komen. Dit kan bij iemand thuis, maar degene die zorg nodig heeft kan ook tijdelijk naar een logeeradres gaan. Er blijkt veel behoefte aan respijtzorg te zijn, maar toch wordt er weinig gebruik van gemaakt.”

Vervolgonderzoek
Er is vervolgonderzoek nodig om erachter te komen waarom er weinig of geen gebruik wordt gemaakt van bepaalde voorzieningen en wat er in de toekomst nodig is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bepaalde woonvoorzieningen voor ouderen. “Graag willen we hierover in gesprek gaan met mantelzorgers. Deze gesprekken zullen na de lockdown worden gepland”, aldus Sylvia.

Vrijwilligers nodig
“Als het aantal mantelzorgers afneemt, dan kunnen vrijwilligers gedeeltelijk hun taken overnemen; eigenlijk is dit dus ook een oproep voor vrijwilligers”, aldus Els. Sylvia vult aan: “Er zijn kleine dingen die je al kunt doen: ga bijvoorbeeld eens af en toe een kop koffie drinken bij iemand, zodat de mantelzorger met een gerust gevoel naar de kapper kan gaan. Of steun iemand door uit te spreken dat je ziet en waardeert wat de ander doet. Zelf heb ik veel respect voor de mensen die belangeloos voor een ander zorgen; ik vind het de meest in het oog springende vorm van naastenliefde.”

Meer info
Voor meer informatie over het onderzoek kun je contact opnemen met de stichting Belangenbehartiging Mantelzorgers via 06-42580374 of platformmantelzorgsonenbreugel@hotmail.com. Heb je vragen over mantelzorg? Neem dan contact op met de mantelzorgconsulent via 0499-491470 of ellen.vangils@levgroep.nl.

Afbeelding