Het aanbrengen van de palen aan de binnenzijde van het voormalige kerkgebouw (archieffoto)
Het aanbrengen van de palen aan de binnenzijde van het voormalige kerkgebouw (archieffoto) Foto: BUFIX funderingstechniek

Lezerspodium: Dorpshuis op palen

Algemeen Lezerspodium

Son en Breugel - Het bevreemdt ons dat wij via de media moeten vernemen dat de constructie van het voormalig kerkgebouw het niet toelaat om de binnenzijde te transformeren tot datgene wat de architect voor ogen had bij de realisatie van het dorpshuis. Volgens de berekeningen van Bureau Inpijn Blokpoel zal de bodem onder de vloer van het gebouw het gewicht van de nieuwe binnenbouw niet kunnen dragen en daardoor gaan verzakken. Hoe is het mogelijk dat deze conclusie nu pas in dit vergevorderde stadium getrokken wordt, terwijl de bouw al gestart is? Waarom zijn de metingen op belastbaarheid van de vloer niet op voorhand gedaan?

De kosten van het heien van de benodigde palen om een en ander wel te kunnen dragen valt allemaal binnen de begroting, aldus wethouder Boersma. Ook zal het plaatsen van de benodigde palen de archeologische waarde van de ondergrond weinig schade berokkenen, volgens diezelfde wethouder.

Deze palen zullen beslist de graven van een 900 jaar oud kerkhof wat onder het vloeroppervlak ligt beroeren. Wellicht, zo wij kunnen lezen, zijn deze beschadigingen toegestaan. Maar waarop wordt dit gebaseerd? Wij weten van geen deskundige instantie die hierover is geraadpleegd. Wat zijn de meerkosten, de dekkingsmiddelen en wie draagt de verantwoordelijkheid voor deze (extra) uitgaven? Al deze vragen zijn door ondergetekenden gesteld aan het college, maar waren niet nodig als de raad erin betrokken was geworden. Ook de vraag of de wethouder al op de hoogte was van deze feiten voordat de begroting door de meerderheid van de raad werd goedgekeurd. Of is er ‘met de vork’ begroot om eventuele tegenvallers in het bouwproces te kunnen dekken?

Ook heeft de oppositie nog geen reactie gehad van het onderzoeksbureau Hekkelman en zijn daarover verbaasd. Tenslotte heeft de oppositie dit onderzoek aangevraagd. Het lijkt nu een eenzijdig onderzoek te worden, maar ook de andere partij moet hierin worden gehoord.

Het college heeft laten weten dat een antwoord over het onderzoek zou komen in de week van 6 april. Inmiddels zijn we 2 weken verder en is nog geen antwoord gekomen. Wij houden u op de hoogte!

Marianne van der Putte-Verhoeven
Namens de fracties Dorpsbelang en VOOR U!