Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Nieuwe coronamaatregelen zorgen voor onrust bij sportverenigingen en sportscholen

Algemeen Coronavirus

Son en Breugel - De nieuwe coronamaatregelen die betrekking hebben op de verplichte QR-code bij amateurverenigingen die zaterdag 6 november in zouden gaan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn daags na de persconferentie van 2 november alweer bijgesteld. Nadat er kritiek was geuit vanuit de Tweede Kamer en vanuit de sportwereld is die maatregel aangepast.

Redacteur: Emmy Grit

De verplichte controle van de QR-code bij sporters vanaf 18 jaar bij amateurverenigingen die buiten sporten, is gewijzigd. Bij aankomst op een sportpark is nu geen QR-codecheck verplicht, behalve als er gebruik wordt gemaakt van de kleedkamer, het wedstrijdsecretariaat of toilet. Moos van der Heijden, voorzitter SBC, licht toe: “Voor al onze leden, trainers/leiders, vrijwilligers, ouders en bezoekers hebben wij op www.sbc.nl een overzicht gepubliceerd waar vermeld staat wat de toegangsregels zijn voor bepaalde onderdelen op ons sportpark.” SBC volgt hiermee de richtlijnen van NOC/NSF en de KNVB, en het bestuur roept iedereen op om zijn/haar verantwoordelijkheid te nemen.

Vrijwilligers gevraagd
Bij hockeyclub HTC Son worden ook de landelijke richtlijnen en de instructies vanuit de Hockeybond gevolgd, wat betekent dat er een controle op het coronatoegangsbewijs (ctb) plaatsvindt. Alle leden vanaf 18 jaar die toegang willen tot het terras en clubhuis dienen het ctb te tonen. Voor de controle heeft de vereniging vrijwilligers (ouders en seniorenleden) gevraagd om zich te melden om deze taak op zich te nemen. “Als we te weinig of geen vrijwilligers hebben, dan zullen we het clubhuis moeten sluiten”, aldus Johan Notenboom, lid van de communicatiecommissie van de hockeyclub.

Andere regels bij binnensport
Bij binnensportverenigingen zoals handbalvereniging Apollo gelden weer andere regels: alle spelers vanaf 18 jaar moeten een ctb tonen voordat ze de sporthal binnengaan om deel te nemen aan de training of wedstrijd; publiek/ouders zijn tijdens trainingen niet toegestaan, maar wel tijdens de wedstrijden als zij voor binnenkomst van de sporthal een ctb laten zien. “Vrijwilligers en mensen die functioneel aanwezig moeten zijn, zoals scheidsrechters, trainers/coaches en bestuursleden, worden van deze regel uitgezonderd tijdens hun werkzaamheden. Daarbuiten zullen ook zij een bewijs moeten tonen”, aldus bestuurslid Frank Valkenburg. Bij de handbalvereniging wordt, net als de vorige periode, een corona-verantwoordelijke aangesteld bij trainingen en wedstrijden die de situatie in de sporthal monitort. Frank: “En we moeten nu een deurbeleid voeren. Gedurende een half uur voor aanvang van de eerste wedstrijd tot na de laatste wedstrijd staat een vrijwilliger bij de ingang van de sporthal om de coronacheck uit te voeren bij mensen ouder dan 18.”

Onrust
De nieuwe maatregelen die demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid op dinsdag 2 november bekendmaakten, zorgden niet alleen voor veel onrust bij amateurverenigingen maar ook bij sportschooleigenaren; zij moeten vanaf 6 november iedereen die binnen wil komen sporten controleren op een geldige QR-code.

Gegevens in systeem 
Arjen Brand, eigenaar van SonSport, heeft de afgelopen dagen achter de schermen hard gewerkt aan een systeem waarbij sporters eens per vier weken gecontroleerd worden. “Dit geldt alleen voor sporters die een ‘lange toegang’ hebben die vier weken geldig is. In ons systeem hebben wij alle gegevens van de sporter en na de eerste keer dat de QR-code gescand is, wordt aan deze gegevens toegevoegd dat de sporter een geldige QR-code heeft”, aldus Arjen. Sporters die ‘kort toegang’ (maximaal 24 uur) hebben, dienen wel elke keer hun QR-code te laten scannen door een van de medewerkers die de balie bemannen. Voor de niet of niet-volledig gevaccineerde sporters wil Arjen het buitenprogramma uitbreiden. Hij vervolgt: “Er is dan geen controle van de QR-code nodig omdat voor ons dezelfde regels gelden als de sporters van amateurverenigingen die buiten sporten.”

Alternatief
Irmo Emmaneel, trainer en eigenaar van TwentyTwo Personal Training, laat in een reactie weten dat zij iedereen zullen checken die binnenkomt: “In de sportschool hoef ik geen aanpassingen te doen. We sporten altijd in kleine groepen, dus iedereen kan bij ons veilig blijven sporten.” Voor de leden die bij TwentyTwo sporten en die geen QR-code hebben, biedt de eigenaar een alternatief aan. “We werken altijd op maat”, aldus Irmo.

Eén ingang
Bij Thermae Son worden ook alle leden gecontroleerd. Priscilla Visser, marketingmedewerker Thermae Son, laat weten dat de entree van het gebouw is aangepast: “Voorheen kon men gebruik maken van twee in- en twee uitgangen; nu is er van ieder één, zodat we maar bij één ingang hoeven te controleren.” De medewerkster vindt het jammer dat er leden zijn die boos tegen de medewerkers doen of zelfs agressief worden. “Wij hebben de regels niet gemaakt, het wordt ons opgelegd en wij voeren ze uit”, aldus Priscilla.

Testen
Helaas zien Arjen, Irmo en Priscilla het ledenbestand teruglopen doordat leden geen geldige QR-code kunnen overleggen of niet willen overleggen. Arjen: “Bij ons zijn er ook leden die hun abonnement tijdelijk stil hebben gelegd.” Priscilla vult aan: “Er zijn ook sporters, vooral jongeren, die zich iedere keer laten testen voordat ze komen sporten.”