Afbeelding
Foto: Astrid Timmers

Column Luc: Gelukkig nieuwjaar!

Algemeen Column

Son en Breugel - Vroeger wilde ik nostalgisch worden, sentimenteel zelfs, zo tegen het einde van het jaar. De laatste keer boodschappen doen, de laatste keer naar het werk, het is een schier eindeloze lijst van laatste keren. Na verloop van tijd werd ik wijzer, na die laatste volgen vele eerste keren. Als het nieuwe jaar eenmaal is aangebroken, mag nostalgie en sentiment plaatsmaken voor hoop. Als de rook van het verboden vuurwerk is opgetrokken, de restjes van oudjaarsavond zijn opgeruimd en de oliebollen verteerd zijn, kan het nieuwe jaar beginnen!

Het is een tijd van nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden. Al bijna twee jaar gaat het over weinig anders dan over de dreiging die maar steeds terugkomt, die misschien nooit weggaat en onze wereld heeft doen krimpen. Voor sommigen is die wereld groot genoeg, anderen zoeken het liever elders. Of het een vlucht is of niet, de behoefte is er, en zal niet krimpen. Ook als we corona buiten beschouwing laten, zijn er genoeg kansen. Je hoeft overigens niet op het nieuwe jaar te wachten om een nieuw begin te maken, of verder te gaan als alles naar wens gaat.

Het is ook een tijd van goede voornemens. Die kerstkilo’s willen we wat graag kwijt, meer bewegen zou geen kwaad kunnen, gezonder eten is eigenlijk ook best wel een idee. Je kunt je voornemen wat je wil, de wil om het anders te doen, dat is waar het om gaat. Het enige voornemen dat je nodig hebt, is dan ook helemaal geen voornemen. Het kan simpelweg genoeg zijn een ander pad in te slaan, je best te doen en te zien waar het je brengt.

Het is een tijd van beste wensen. Je collega’s, familie, vrienden, de buren, we hebben het maar druk om iedereen de beste wensen over te brengen. Eén dilemma hoeven we niet te vrezen: wel of niet kussen, een welgemeende handdruk en/of een knuffel? Dat is niet van toepassing, op anderhalve meter afstand, we houden het bij een welgemeende boks. Wat kun je iemand wensen? Geluk, liefde, rijkdom of toch vooral gezondheid? Allemaal goede wensen, voor de een is gezondheid de allergrootste rijkdom, anderen koesteren de dierbare, mooie mensen in hun omgeving. Wat het beste is, is zeer persoonlijk.

Het allerbeste dat we elkaar kunnen wensen, in de woorden van Tisjeboy Jay, is precies wat je nodig hebt, om te komen waar je hoort te zijn.

Gelukkig nieuwjaar!