V.l.n.r.: Eniette (cliënt De SteenUijl), Eric, Heidi, Ilse, bewoonster Wilma (Uijlennest), Guusje, bewoonster Leny (Uijlennest) en Jacqueline. Nancy ontbreekt op de foto.
V.l.n.r.: Eniette (cliënt De SteenUijl), Eric, Heidi, Ilse, bewoonster Wilma (Uijlennest), Guusje, bewoonster Leny (Uijlennest) en Jacqueline. Nancy ontbreekt op de foto. Foto: Wil Feijen

Paasactie voor kippenren van De Vrienden van De SteenUijl en Het Uijlennest

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - ‘Een frisse wind met nieuwe ideeën’, zo omschrijven de zes nieuwe bestuursleden van stichting De Vrienden van De SteenUijl en Het Uijlennest zichzelf. Sinds augustus 2021 vormen Guusje den Uijl, Jacqueline Schutjes, Eric de Volder, Ilse Maas, Heidi Pijnenbrug en Nancy Betheder het bestuur. Ieder bestuurslid is op zijn of haar manier betrokken bij de doelgroep en is breed inzetbaar. Tevens heeft ieder bestuurslid een eigen specialiteit die ingezet kan worden en een eigen netwerk dat regelmatig wordt benaderd. Toch doet het bestuur nu een beroep op de lezer van DeMooiSonenBreugelKrant.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

In samenspraak met de bewoners en het personeel van Het Uijlennest heeft het bestuur een paasactie opgezet om geld in te zamelen voor het realiseren van een kippenren met alles erop en eraan. “En zo’n initiatief kost geld en dat hopen we bij elkaar te krijgen door de verkoop van chocoladerepen die zo’n dertig centimeter groot zijn”, vertelt penningmeester Jacqueline. De repen worden speciaal voor de paasactie gemaakt door Chocolaterie Nicole, gevestigd op Ekkersrijt. Voorzitter Guusje: “Het is belangrijk voor dementerenden om een dagbesteding te hebben waar ze individueel, maar ook gezamenlijk mee bezig kunnen zijn. Doordat veel activiteiten in de zorg zijn wegbezuinigd, zetten wij ons hier extra voor in.”

Waardevolle belevingen
Het is belangrijk voor mensen met een vorm van dementie dat ze actief bezig zijn of bijvoorbeeld een dagje weg kunnen om waardevolle belevingen te hebben, en even niet met hun dementie geconfronteerd te worden. “Van deze uitstapjes worden vaak foto’s gemaakt die later weer worden gebruikt om herinneringen op te halen. Dit stimuleert hun hersenen en zo beleven ze vaker het uitstapje”, aldus Jacqueline.

Pasen en chocolade
Stichting De Vrienden van De SteenUijl en Het Uijlennest vindt het belangrijk dat zij iets voor de bewoners van Het Uijlennest en de cliënten van De SteenUijl kunnen betekenen, maar zij zijn daarvoor afhankelijk van donaties. Guusje vervolgt: “Pasen, chocolade, kuikens en eieren is een mooie combinatie, en daarom hopen we dat veel mensen een overheerlijke chocoladereep gaan bestellen, waarbij zij De Vrienden ondersteunen bij hun initiatief om een kippenren aan te schaffen die bij Het Uijlennest komt te staan. Een groot gedeelte van de opbrengst wordt besteed aan de kippenren en alles wat erbij komt kijken.”

Activiteiten
De Vrienden faciliteren de kippenren, het voer en schaffen een paar kippen aan. Jacqueline: “De bewoners verzorgen de dieren, zorgen dat ze eten krijgen en kunnen met de eieren lekkere gerechten maken. Bij dit initiatief zijn er dus meer activiteiten die door de cliënten uitgevoerd worden.” Maar De Vrienden willen meer gaan doen, waaronder het organiseren van een bingo, waarvan de opbrengst bestemd is voor de bewoners en cliënten.

Bestellen
Wil je De Vrienden steunen, bestel dan een dertig centimeter lange chocoladereep voor 1 april via vriendenvandesteenuijl@gmail.com, bij L’uva Wijnen, via Eric de Volder en Guusje den Uijl, of telefonisch via 06-48073028. De bestelde chocoladerepen kunnen vanaf 14 april opgehaald worden bij L’uva Wijnen of worden in overleg bezorgd.

De chocoladereep die besteld kan worden