Kevin en Maartje bij Hoeve Arbeidslust
Kevin en Maartje bij Hoeve Arbeidslust Foto: Wil Feijen
Week van de zorg

Hoe dromen uitkomen op Hoeve Arbeidslust

Algemeen

“We staan aan het begin van een hele mooie samenwerking”

Son en Breugel/Sint-Oedenrode - Als medio 2023 aan Maartje Diks wordt gevraagd of zij in het herontwikkelingsplan van Hoeve Arbeidslust het zorgconcept onder haar hoede wil nemen, is zij meteen enthousiast. Hoeve Arbeidslust is een duurzame, kleinschalige kringloopboerderij en onderdeel van streekpark Kienehoef in Sint-Oedenrode. Het is niet gek dat de vraag bij Maartje terecht kwam. Maartje is eigenaresse van lunchroom Braveau en Braveau Bakery, beide gelegen in het centrum van Sint-Oedenrode, waar een team van ‘kanjers’ en begeleiders een gezellige lunchroom draait en een winkeltje beheert. In de prikkelarme omgeving van de Bakery wordt gekookt en gebakken en worden er kerstpakketten gemaakt.

Redactie: Patricia van Baak

De passie en professionaliteit om aan mensen met een zorgvraag de juiste begeleiding te bieden, deelt zij met haar man Kevin. En het is op Hoeve Arbeidslust waar ook Kevin zijn interesses en talenten samen ziet komen. Kevin werkte jarenlang bij een boomkweker, als begeleider binnen een gesloten inrichting, en heeft een jaar de politieopleiding gedaan, tot deze mooie kans voorbij kwam. Heerlijk buiten bezig zijn met de mensen met wie hij zo graag samenwerkt; kan het mooier? Maartje en Kevin spreken warm over ‘hun’ kanjers en helden.

Buiten regent het pijpenstelen, maar binnen in ‘het honk’ schijnt de zon, wanneer het stel uit Son en Breugel stralend vertelt over hun passie en over dromen die uitkomen. 

Het mooie verhaal van Maartje en Kevin, waarbij Kevin vanaf 1 januari het zorgconcept in de boerderij coördineert, kan niet verteld worden zonder een klein stukje geschiedenis. De oorsprong gaat terug naar het einde van de achttiende eeuw. Toen ontwikkelde Jacob Kien de monumentale hoeve met landerijen in het 18e-eeuwse ontginningslandschap. Jacob Kien begon op deze plek met het bouwen aan zijn droom: een prachtige plek voor iedereen om te genieten en waar de mensen zelfvoorzienend konden zijn. 

We verwezenlijken intussen onze eigen droom, die van een warm thuis dichtbij huis

Jaren later, en intussen ook weer jaren geleden, droomden Rob en Roel Jansen van restaurant Helden van Kien om de droom van Jacob nieuw leven in te blazen. Samen met twee andere broers uit Sint-Oedenrode, Robert en Paul Hellings, zijn er tal van ideeën voor de herontwikkeling van Hoeve Arbeidslust ontstaan. Zo is de boomgaard uitgebreid en gedurende de seizoenen zullen zo’n 40 verschillende groenten verbouwd worden. Kippen kunnen scharrelen in de boomgaard, en voor runderen en varkens is er plaats in de wei. Binnen dit groeimodel is er een samenkomplek, een dagbesteding, voor mensen met een zorgvraag.

Er is veel te doen op de hoeve
Kevin kijkt naar buiten. “Hmmm, als het een paar dagen droog is, dan kunnen we de bedden gaan maken en gaan zaaien”, zegt hij. Want dat doen ze graag, de 12 ‘helden’ die onder zijn begeleiding werkzaam zijn op de hoeve. Zaaien, stekken, wieden, oogsten, groenten schoonmaken en alles netjes houden. “Daar maken de ‘kanjers’ van Braveau dan weer soep van”, vult Maartje aan. De groenten zijn ook voor de Rooise horeca en de locale bevolking. Maar er is meer te doen op de hoeve.

Natuurlijk de verzorging van de dieren. Zo is daar de kippenkar, een heus chalet op wielen, zodat de kippen steeds op een ander stuk land kunnen scharrelen. Naast het schoonmaken van de kippenkar moeten ook de eitjes worden uitgehaald en schoongemaakt. De eitjes gaan naar Braveau en naar de Helden van Kien, en worden verkocht in de boerderijwinkel. Naast kippen is er een klein aantal varkens, koeien en paarden. De mogelijkheid om aan elk individu de juiste werkplek te bieden, breidt zich natuurlijk wel uit, nu er keuze is uit drie afdelingen. Zo is er een kanjer overgegaan naar de zorgboerderij, omdat zij zo ontzettend goed is in het verzorgen van paarden en daar zoveel plezier uithaalt.

We zien het als onze taak dat ze met een fijn gevoel huiswaarts gaan!

Verder is er een belangrijke taak weggelegd voor de houtbewerking. Kevin wijst naar de bordjes die gezaagd zijn en voorzien moeten worden van de naam van de groente die is gezaaid. En in de boerderijwinkel zijn houten servetringen te koop. Ja, de boerderijwinkel is een belangrijke spil in het geheel. Deze selfservice-winkel is vanaf juni 2023 open, en menig wandelaar en fietser heeft deze winkel al bezocht. Met een QR-code scan je de producten en reken je af. Ook heerlijk als rustpunt tijdens een wandel- of fietstocht; lekker met wat drinken en een cupcake op het terras genieten van alle bedrijvigheid. Het takenpakket is hierbij nog niet volledig, want ook bij het parkonderhoud van De Kienehoef zijn de helden druk in de weer met snoeien of blad opruimen.

Het begin van een hele mooie samenwerking
“We staan aan het begin van een hele mooie samenwerking”, zegt Kevin. “Er zijn zoveel mogelijkheden. En de productie hangt natuurlijk niet van onze helden af. Een flink team personeel en vrijwilligers zorgt voor de planning, productie en logistiek, en daar mogen wij een stuk zorg in begeleiden. Wij dragen bij aan de droom van de broers en verwezenlijken intussen onze eigen droom, die van een warm thuis dichtbij huis.“

We versterken elkaar
Eén van de broers en initiatiefnemers, Roel, is bijna geruisloos aangesloten. Roel knikt bevestigend op de vraag of er voldoende vrijwilligers zijn: “We hebben een mooie, fanatieke club vrijwilligers. Bij ons is vrijwillig ook echt vrijblijvend. Elke dag zien we wel wie er zijn en gaan we samen aan de slag. We verwachten daarbij wel een bepaalde mate van zelfstandigheid.” Maartje vult aan dat er ook zorgvrijwilligers zijn die met de doelgroep aan de slag gaan. Enthousiast wordt er gesproken over toekomstplannen, zoals het nieuwe scoutinggebouw dat door de week gebruikt kan worden voor de dagbesteding.

Wil je meer weten over de ‘kanjers’ en ‘helden’, kijk dan op www.lunchroombraveau.nl. Ben je geïnteresseerd om vrijwilliger te worden, neem dan een kijkje op www.landvankien.nl. En wil je een leuke uitrustplaats voor je wandel- of fietstocht? Juist!
“Iedereen mag er zijn, er is verbinding, we versterken elkaar. Of de helden en kanjers met een fijn gevoel komen, daar hebben we niet altijd invloed op, maar we zien het als onze taak dat ze met een fijn gevoel huiswaarts gaan!”, aldus Kevin en Maartje.