Jeroen Dijsselbloem, burgemeester van de gemeente Eindhoven
Jeroen Dijsselbloem, burgemeester van de gemeente Eindhoven Foto: Jiri Buller

Brainport/Schaalsprong bedreiging of kans. Samenspraak vraagt om uw mening

Politiek

Son en Breugel - Op woensdagavond 15 februari is er van 20:00 tot 22:00 uur een samenspraakbijeenkomst in het Dommelhuis over ‘schaalsprong in de regio’ met gastspreker Jeroen Dijsselbloem. Aanmelden kan via griffie@sonenbreugel.nl 
Hoe belangrijk voor de inwoners van Son en Breugel is deze samenspraakbijeenkomst, en waar gaat het eigenlijk over? 

Redactie: Adrie Neervoort

Flip Verhagen (D66) en Martien Merks (VVD) zijn samen met Remco Heeren (Dorpsvisie) de initiatiefnemers van deze avond, die in hun ogen voor elke inwoner van Son en Breugel belangrijk is. Want volgens Merks heeft schaalsprong in de regio alles te maken met Son en Breugel in de nabije toekomst. “En die schaalsprong is al begonnen”, aldus Merks.

“Nu meepraten is straks wonen, leven en werken in een leefbare omgeving, want de ontwikkelingen en groei in onze regio gaan zo snel dat we nu moeten nadenken hoe we daar in de nabije toekomst mee omgaan. Er moeten nu keuzes gemaakt worden zodat we de ontwikkelingen en de groei aan kunnen. Daarbij zal ook Son en Breugel, dat dicht tegen de groeigemeente Eindhoven aanligt, keuzes moeten maken. Keuzes waar we nu nog over kunnen meepraten samen met de andere 20 gemeentes in de regio”, aldus Merks. ”Natuurlijk is iedere gemeente anders, ook wat betreft het denken over de groei en de betrokkenheid daarbij. Maar alle gemeentes zullen de gevolgen van de ontwikkelingen en de groei gaan merken”, zo valt collega-raadslid Verhagen hem bij.

Toekomst
Volgens Merks en Verhagen, die samen deelnemen namens Son en Breugel aan het overleg met de 21 betrokken gemeentes, is het voor de inwoners belangrijk om hun raad te informeren over hoe zij hun dorp in de toekomst zien. Daarbij zijn bepaalde ontwikkelingen niet te veranderen, maar wel kan er rekening gehouden worden met de wensen van de inwoners. Volgens hen is de mening van de gemeenteraad in Son en Breugel dat het economisch belang belangrijk is, maar het prettig leven in de gemeente en de regio voorop moet staan. Zij zien dan ook de schaalsprong als een kans naar brede welvaart.

“Neem bijvoorbeeld woningbouw”, zegt Martien, “het huizentekort raakt ons allemaal, elke gemeente heeft wachtlijsten, er is een tekort in veel gemeentes aan woningen, en zeker betaalbare woningen. Nu probeert iedere gemeente dat zelf op te lossen, een onmogelijke opgave.”

“Daarom is het belangrijk om dit probleem gezamenlijk met 21 gemeentes op te pakken. Kijken waar in welke gemeenten nog gebouwd zou kunnen worden. Waar zijn er mogelijkheden om veel woonunits te bouwen”, zo is het idee van Flip, “want waar je bouwt verdwijnt altijd iets: ruimte, groen en in sommige gevallen mogelijk woongenoot van de omwonenden.”

Leefbare omgeving
Maar behalve wonen is ook werken belangrijk. Ga je daarvoor reizen of moet dat juist heel dichtbij zijn zodat er minder verkeersverplaatsingen en dus minder vervuiling en verkeersbelasting ontstaan. Ook moet je naast je werk kunnen ontspannen, moeten er voldoende scholen en zorg voorhanden zijn. Dit alles moet binnen de 21 gemeentes goed zijn geregeld, en naast de groei ervoor zorgen dat dit alles in een leefbare omgeving plaatsvindt waar wonen, werken, ontspanning en natuur samengaan.

Volgens Merks en Verhagen staan we aan de vooravond van besluiten en keuzes die nu gemaakt moeten worden in de regio. “Zo zijn er nu al keuzes gemaakt voor de toekomst waar we in de gemeenteraad van Son en Breugel nog nooit over hebben gesproken, zoals de mobiliteit hub (vervoersknooppunt), een plek waar een parkeergarage komt en waar elektrische leenfietsen en -scooters beschikbaar zijn. Deze mobiliteit hub is gepland bij het benzinestation aan de A50 ter hoogte van Son en Breugel. Het staat dus al in een plan en het Rijk heeft daar al geld voor vrijgemaakt. Maar we hebben nog geen idee of en zo ja, hoe we dat willen gaan doen”, aldus Merks. Dit zien beide heren dus graag anders: “Wij willen voor onze inwoners graag aan de voorkant meer invloed, en niet achteraf, door het indienen van een zienswijze.”

In gesprek
Tijdens de samenspraakbijeenkomst wordt door de dagvoorzitter Jannet Wiggers (secretaris-directeur MRE), Jeroen Dijsselbloem (burgemeester van Eindhoven) en Jelle de Jong (wethouder Son en Breugel) een betoog gehouden hoe zij deze ontwikkelingen zien. Na dit eerste uurtje zullen zij, aangevuld met Frans van Alebeek (criticaster van alleen maar groeien) en Peter van Rooy (directeur NLBW) samen een panel vormen en met het publiek in gesprek gaan. “We willen via de sprekers die er die avond zijn de mensen informeren en hun mening horen”, zo legt Flip het doel van de avond uit. “Als gemeenteraad hebben wij behoefte om te weten wat onze inwoners willen met deze ontwikkeling. Natuurlijk hebben we als gemeenteraad een visie, maar we willen ook ophalen wat er speelt onder onze inwoners en daar is deze samenspraakavond heel erg belangrijk voor.”

“En natuurlijk zullen er geen pasklare antwoorden en oplossingen zijn, maar wel is het mogelijk om de mogelijkheden en onmogelijkheden te bespreken, zoals de inwoner van Son en Breugel deze ziet”, besluit Merks.

Bekijk ook de video van de gemeente Son en Breugel over dit onderwerp door op deze link te klikken.