Team de Rooy op het erepodium van Dakar 2023
Team de Rooy op het erepodium van Dakar 2023 Foto: Rwww.dakar-derooy.com

Ongekend succes voor Dakar Truckteam uit Son en Breugel

Sport

Son en Breugel/Dammam - Het grote Iveco Truck fabrieksteam, die de afgelopen twee weken huis hield in de zwaarste rally ter wereld, huist niet in Italië maar wordt gerund door een Nederlander. Sterker nog betreffende trotse team manager (en oud winnaar) luistert naar de naam Gerard de Rooy uit Son en Breugel. Nadat zijn vader Jan en hij zelf jaren lang het truck klassement domineerde was het dit jaar de beurt aan andere Nederlandse coureurs die voor dit Italiaanse vrachtwagen merk de kastanjes uit het vuur sleepte. Uiteindelijk bleek dit niet gericht aan dovemans oren want het team van De Rooy bleek deze editie ongekend sterk in het slot van deze extreem zware editie van Le Dakar in Saudi Arabië.

Redacteur: Ivo van Hoek

Met maar liefst drie coureurs in de top vier mogen alle teamleden met Gerard voorop enorm trots zijn op hetgeen ze als collectief hebben neergezet. Winnaar van het truck klassement Janus Van Kasteren: “Ik had maar één doel”. Aan de finish van de laatste proef was hij dan ook enorm blij met z’n 1e Dakar overwinning in de Iveco ‘Torpedo’. Hij kwam ook maar met één doel naar de 45e editie van de rally en dat was winnen. In 2022 finishte de Brabander als eerste achter de Russische Kamaz-trucks, dus de ambitie was realistisch maar kwam niet bepaald aanwaaien dit keer.

Vooral in de eerste week waren er veel problemen met de Iveco trucks van Team De Rooy. In de tweede week viel het de goede kant op voor de Dakar winnaar, voor zijn piepjonge teamgenoot Mitchel van de Brink (20) en diens vader Martin. Vader en zoon eindigde uiteindelijk zeer verdienstelijk op respectievelijk de derde en vierde plek. Janus : “Ik had het hele jaar al een vrij grote bek, maar ik finishte vorig jaar achter Kamaz dus ik moest nu wel winnen. Dat moet je dan nog maar waar maken, niet veel pech hebben en wel wat geluk. Die pech was er wel op het begin, maar als we reden dan waren we een van de snelsten.”

Hij keek met bewondering naar zijn teamgenoot Mitchel van den Brink. “Mitchel is echt een opkomend talent. Met de snelheid zit het wel goed, een aantal lekke banden kostte hem teveel tijd. Hij moet nog wat meer ervaring op doen, maar komt er wel.” Van Kasteren dacht ook even terug aan zijn overleden teamgenoot Ton van Genugten uit Best. “Ik zou vorig jaar met hem samen gaan rijden, maar het had helaas nooit zo mogen zijn. Ton was een super sympathieke vent en kon ook hard rijden. Als hij er nog was geweest dan had hij hier misschien wel als winnaar gestaan.”

Op de vraag of Van Kasteren volgend jaar weer aan de start staat, antwoordde hij: “Eigenlijk moet ik mijn titel gewoon komen verdedigen. Je kunt er niet zomaar tussenuit naaien.” De Brabander wist afgelopen weekend dus de overwinning binnen te slepen samen met Marcel Snijders en Darek Rodewald naast hem in de Iveco Powerstar van Team de Rooy. Het was de vijfde keer dat een Nederlander de truck-categorie won, na vader Jan de Rooy, neef Hans Stacey uit Best en twee keer zoon Gerard de Rooy.

Vanuit Saudi Arabië worden de kampioenen en overige Nederlandse Dakar deelnemers maandag 16 januari om 17.15 uur op Eindhoven Airport verwacht, waar ze feestelijk onthaalt worden door familie en fans.

Team de Rooy op het erepodium van Dakar 2023
Yannick Vrielink en Harm van Koppen winnen de 59e editie van de ELE Rally
Sport 17 uur geleden Yannick Vrielink wint op grootse wijze ook de ELE Rally
Thema:'Fotografeer kunst in Son en Breugel'
Algemeen 18 uur geleden Fotoclub Son en Breugel bestaat een jaar
Archieffoto Lazy Sonnie: Ted Swinkels & Maikel van Hak
Algemeen 20 uur geleden Big Chief & The Greasy Spoons tweede band op Lazy Sonnie Festival
Wateroverlast Wilhelminalaan in Son en Breugel
112 Berichten 25 mei, 19:44 Wateroverlast Wilhelminalaan in Son en Breugel
Prachtige doorkomst van Gerard de Rooy en Tom Colsoul in de Subaru S5 WRC
Sport 25 mei, 17:38 Eerste avond in de ELE Rally bracht verrassingen
Bouke Scholten
Algemeen 25 mei, 17:00 Blauwe Kei, Theater aan de Noordkade pakt groots uit in nieuw seizoen