( vlnr) , Elly Brocken , wethouder Steven Grevink, Ad van den Hurk en Sjef den Uijl hijsen de vlag
( vlnr) , Elly Brocken , wethouder Steven Grevink, Ad van den Hurk en Sjef den Uijl hijsen de vlag Foto: Wil Feijen

Samen een dementievriendelijke samenleving realiseren

Algemeen

Son en Breugel - Op Wereld Alzheimerdag, 21 september, werd op het gemeentehuis van Son en Breugel de ‘Dementievriendelijke Son en Breugel-vlag’ gehesen, die de gemeente speciaal voor deze dag heeft laten maken.

Redacteur: Adrie Neervoort

De vlag werd gehesen door wethouder Steven Grevink, samen met Sjef den Uijl, Elly Brocken en Ad van den Hurk, leden van de werkgroep Dementievriendelijk Son en Breugel. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende lokale organisaties, zoals Adviesraad Sociaal Domein, Alzheimer Nederland, CG-Platform, Stichting 2109, PVGE, Seniorenraad, Vrijwillige Mantelzorg, en wordt ondersteund door LEVgroep Son en Breugel. Door deze samenwerking kunnen ze met elkaar verbinding zoeken.

De werkgroep heeft als doel om een dementievriendelijke samenleving te realiseren. Dit willen ze onder andere bereiken door het bevorderen van een positieve instelling door acceptatie, erkenning, begrip en herkenning van mensen met dementie. Elly: “Het is belangrijk dat mensen ervan doordrongen worden dat het iedereen kan overkomen, zowel jong als oud. De ziekte is niet te genezen en ook niet te stoppen.”

“Mensen met dementie kunnen nog steeds meedoen in de samenleving, soms met een beetje hulp en zeker met veel geduld. Deze mensen moeten op een even vriendelijke manier behandeld worden als andere mensen. Het is goed om te weten waar je ze mee kunt helpen en hoe je het beste kunt handelen”, aldus Elly. Het CMD is hiervoor de aangewezen partij; zij kunnen de weg wijzen en hebben tips en ondersteuning voor mensen met dementie en zij hebben de mensen die om kunnen gaan met mensen met dementie.