Afbeelding

Dementie: onzichtbaar maar wel aanwezig

Algemeen

De gemeente formuleert hun rol bij dementie als volgt: "Een van de opdrachten die gemeenten hebben met de overheveling van taken van de AWBZ naar de Wmo is te ondersteunen dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Mensen met een zorgzwaarte pakket ( zzp) 1-3 moeten langer thuis wonen. Pas vanaf zzp 4 komen mensen in aanmerking voor intramurale voorziening. Op dit moment woont ongeveer 70% van de doelgroep thuis. Dit zal snel naar 80% oplopen.
Dementie is een progressieve ziekte en zal dus in zwaarte ( verschijnselen) toenemen. Belangrijk is dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen woonomgeving zich vrij maar ook veilig kunnen bewegen. Met name dat "veilig" vraagt om een nadere invulling. Omdat dementie niet direct een uiterlijk kenmerk heeft maar eerder via gedrag kenbaar wordt, is dit voor een ander, bijvoorbeeld kassière moeilijk in te schatten en eventueel met het afwijkend gedrag rekening te houden.(neem het voorbeeld van de SH bordjes achterop een fiets). Vanuit de optiek dat we in Son en Breugel een dementievriendelijke dorp willen maken, ondersteunen wij graag het initiatief van het dragen van een speldje, en bevorderen dat dit "algemeen" bekend wordt. Hopelijk draagt het echt bij aan een veilige en sociale leefomgeving waar een dementerende zich zo lang mogelijk vrij kan bewegen."

Stichting 2109 heeft als doel maatschappelijke herkenning en erkenning voor mensen met dementie. Hiervoor is de stichting actief op veel terreinen. Zo hebben ze een speldje ontworpen om mensen die lijden aan dementie als zodanig herkenbaar te maken.
Dit zal eraan bijdragen dat zij herkend en beter begrepen worden als ze in het dagelijks leven afwijkend gedrag vertonen. Daardoor kan de omgeving handelend en beschermend optreden. Evenals de gemeente wil de stichting dat mensen met dementie zo lang mogelijk onderdeel blijven uitmaken van onze gemeenschap. Momenteel krijgt iedere zeven seconden iemand de diagnose dementie. Dat betekent dat iedereen vroeg of laat hiermee te maken krijgt. Het speldje maakt de patiënt dus herkenbaar en de omgeving kan het plotselinge vreemde gedrag beter plaatsen.

Maar hoe reageer je dan? Stichting 2109 probeert dit overbrengen door middel van uitleg en trainingen, bijvoorbeeld aan ondernemers als mensen met dementie zijn winkel bezoeken. Op 7 maart zal de stichting 2109 een presentatie geven aan de leden van de OVSB tijdens hun jaarvergadering bij Sportcafé Expreszo - Sporthal De Landing
Zondag 21 februari is er bij de Albert Heijn in Son een promotiefilm opgenomen over hoe te handelen als een patiënt bij zijn dagelijkse bezigheden last heeft van de ziekte. Daarvoor waren voor openingstijd een compleet team aanwezig in de Albert Heijn. Onder toeziend oog van de regisseur werden de acteurs uitgedaagd een praktijk voorval zo realistisch mogelijk na te spelen. De scene speelde zich voornamelijk af bij de kassa van de supermarkt, hoewel al eerder in beeld wordt gebracht dat de mevrouw, gespeeld door een ervaren acteur, wat anders reageert dan normaal het geval zou zijn. De situatie is vervolgens heel herkenbaar en de eerste reactie van de mensen aan de kassa ook. Ergernis, woede en onbegrip. Zelfs de kassa medewerker ziet het als een gevalletje niet willen betalen en handelt daar dan ook naar, met alle gevolgen van dien.
De tweede scene laat zien dat de vrouw bij de kassa weer hetzelfde gedrag vertoont maar nu door middel van de speld die ze draagt herkend wordt als iemand met dementie. De situatie verloopt nu totaal anders. Sterker nog er is begrip en hulp. Met uiteindelijk een resultaat waar iedereen tevreden over is.
De promotiefilm zal na afloop gebruikt worden als promotie voor het dragen van de speld, en begrip te vragen bij anderen, zodat ook mensen met dementie zo lang mogelijk onderdeel kunnen blijven van onze maatschappij, teneinde een dementievriendelijke gemeente te creëren.
Hebt u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met stichting 2109 via hun website www.2109.nl