Marc Dufour
Marc Dufour Foto: Wil Feijen

Dirigent Marc Dufour maakt muzikaal schilderij

Algemeen

Son en Breugel - Marc Dufour en Pro Honore et Virtute, oftewel ons harmonieorkest, werken al tien jaar samen. In 2013 begon Marc als docent slagwerk, maar sinds 8 juni jl. is hij de nieuwe dirigent van het harmonieorkest. We spreken hem vlak voor een repetitie, waar een nieuw stuk ingestudeerd wordt: het Jurassic Park Theme.

Redactie: Marc van Beek

Met de paplepel ingegoten
Als kind ging Marc al mee naar de repetities van de fanfare waarin zijn vader speelde. Daar ontstond al vroeg zijn liefde voor muziek in het algemeen en blaasmuziek in het bijzonder. Hij groeide op in Oostende aan de Belgische kust en koost na de middelbare school voor het Stedelijk Muziekconservatorium. Zijn specialiteit was slagwerk. Daarna volgden nog verschillende andere opleidingen, speelde hij mee in symfonieorkesten, won diverse prijzen, werkte bij de opera en de Musical van Vlaanderen voor musicals als Dracula, Peter Pan en Oliver, maar kwam uiteindelijk weer terug bij zijn oude liefde: de blaasmuziek.

Werken met een harmonieorkest
“Het leuke aan het werken met een harmonieorkest, zoals PHEV, is dat je werkt met muzikanten van verschillende niveaus. Bij een professioneel orkest moet het altijd 100% zijn, ook als je eens een keer wat minder in je vel zit. Hier kun je meer rekening met elkaar houden, wat uiteindelijk ook de muzikale kwaliteit ten goede komt. Het aansturen van een orkest met 60 leden vraagt de nodige balanceerkunst. Iedereen moet aan zijn trekken kunnen komen. Het is de kunst om zwakkere muzikanten voldoende aandacht te geven; dat zorgt ervoor dat het totale niveau van het orkest vooruitgaat. Daarnaast moeten de goede muzikanten de nodige uitdaging krijgen. Soms zijn dat 2 verschillende snelheden waarmee je moet werken. Het doel is om het niveau van iedereen verder te ontwikkelen, maar vooral als orkest steeds beter te worden”, aldus Marc. Hij kan bij de repetities niet op iedereen individueel letten, maar richt zich op instrumentgroepen. Hoe klinken bijvoorbeeld de klarinetten binnen het geheel? Als daar nog aan gewerkt moet worden, kan er voor deze instrumentgroep apart een repetitie ingepland worden.

‘Ik maak een schilderij’
Marc vergelijkt zijn werk met het orkest met het maken van een schilderij. “Een schilder gebruikt kleuren, compositie en legt accenten. Ik schilder met geluid. De balans van de verschillende instrumenten, de technische beheersing van de instrumenten die de klank vormen en vooral de muzikaliteit van de muzikanten zijn daarbij de belangrijkste ingrediënten”, aldus Marc. De dirigent heeft de mooie taak om dit naar eigen inzicht te gebruiken en verder te ontwikkelen.

Toekomst
Pro Honore et Virtute heeft een geschiedenis met veel hoogtepunten. Het is de bedoeling om deze reeks verder uit te bouwen. Daarvoor is in eerste instantie een stabiele bezetting nodig. Dat vraagt een goede sfeer, vertrouwen én muzikale uitdagingen. Marc heeft daarbij de leiding, maar het blijft teamwork en de inbreng van iedereen is daarbij van belang. “Je doet dit voor je plezier, dus een repetitie moet ook een leuke avond zijn”, aldus Marc. In januari staan 2 concerten gepland met filmmuziek, waar op dit moment hard voor gerepeteerd wordt. Marc heeft daarvoor o.a. de muziek herschreven van de film Jurassic Park, zodat die te gebruiken is voor een harmonieorkest. Geen eenvoudig stuk, volgens Marc, maar wel een mooie uitdaging. Daarnaast wordt er gewerkt aan deelname aan concoursen. “Daarmee kun je je op de kaart zetten en weet je waar je staat ten opzichte van andere orkesten”, aldus Marc.

Open repetitie
Op donderdag 23 november staat er een open repetitie gepland in het Vestzaktheater. Iedereen die het leuk vindt om te zien hoe zo’n repetitie verloopt, is welkom in de Vestzaktheaterzaal van het Dommelhuis. Harmonie PHEV ontvangt u graag vanaf 19.30 uur met een drankje. De zaal is open om 19.45 uur, start repetitie 20.00 uur. Met een korte pauze repeteren we tot maximaal 22.15 uur. Daarna volop gelegenheid voor napraten en het ontmoeten van de muzikanten en de dirigent. Deelnemen is gratis en aanmelden niet nodig. Voor meer info over harmonie PHEV, zie www.phev.nl.