VRelax
VRelax Foto: Ingezonden

De huisarts vertelt: VRelax

Algemeen Column

Wist u dat de poh ggz Virtual Reality (VR) therapie kan inzetten tijdens behandelingen?

Bij VR-therapie wordt gebruik gemaakt van een interactieve, virtuele computer gegenereerde simulatie. De beelden die getoond worden met behulp van een VR-bril worden aangepast aan de hulpvraag van de patiënt. In de praktijk maken wij gebruik van VRelax. Dit is een ontspanningstool die ingezet kan worden bij klachten van angst, somberheid, stress en burn-out. Tevens kan het werken als afleidingstool voor pijnen en bij lichamelijk ongemak. Het reduceren van stress leidt tot een verlichting van de klachten.
In de praktijk zetten we VRelax tweemaal per week in, voornamelijk bij stress gerelateerde klachten. De patiënt mag een half uur ‘relaxen’, en kan kiezen uit talloze beelden. Zo kun je onder andere op een strand liggen in de zon, een klankenschalensessie bijwonen, met dolfijnen zwemmen, op safari met olifanten, achter een slee aan met husky’s of kijken naar puppy’s of kittens.

Ellen, poh-ggz: ‘Het is voor ons extra leuk om deze tool in te zetten omdat patiënten zo enthousiast zijn. Tijdens een sessie met de VR-bril zit je direct in de omgeving, wat het veel gemakkelijker maakt om te ontspannen. Dat kan er weer voor zorgen dat patiënten sneller kunnen herstellen’.

Op donderdag 7 maart start een nieuwe Stoppen met Roken cursus bij Medisch Centrum de Linden. Tijdstip: 19.00-20.30u (overige data cursus: 14-3, 28-3, 4-4, 11-4, 18-4 en 25-4). Aanmelden kan via https://rookvrijookjij.nl/cursus/brabant/stoppen-met-roken-sonenbreugel of via de praktijkondersteuner.