Zicht op de kerk met MFA volgens HEVA
Zicht op de kerk met MFA volgens HEVA

In herhaling: MFA of niet?

Politiek

Een nieuwe multifunctionele accommodatie, moet die er nou zo nodig komen? Die vraag keert steeds weer terug bij de inwoners van Son en Breugel. De besluiten zijn genomen, zo lijkt het keer op keer. Nu een aanzienlijke groep inwoners van Son en Breugel massaal voor hergebruik van de Sint Petrus Banden kerk tekent, staan die weer op losse schroeven.
En dan blijkt er ook nog een onderzoek te bestaan waaruit blijkt dat hergebruik van de kerk een goed alternatief is. Terwijl het college beweert dat dit nog onderzocht zou moeten worden. Wie spreekt nu de waarheid? Wie begrijpt het nog?
Is een MFA in de bestaande kerk mogelijk?
DeMooiSonenBreugelKrant kreeg een uitgewerkt rapport in handen over de mogelijkheden van hergebruik van de Sint Petrus Banden Kerk. Deze informatie zou ook wethouder Visser al hebben.
Een plan dat goed onderbouwd lijkt en de wensen van veel inwoners in Son en Breugel een gezicht geeft. Is het een luchtballon, of een uitvoerbaar plan? DeMooiSonenBreugelKrant weet het niet.
De MooiSonenBreugelKrant heeft het rapport gelezen en wil het graag met u delen.
De argumenten bij het raadsbesluit voor volledige nieuwbouw zijn gecommuniceerd in de media en beschouwen wij als bekend. Vandaar dat wij ons beperken tot het bewuste rapport. De inhoud daarvan komt op het volgende neer.

Stedenbouwkundig uitgangspunt
De nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) heeft als doel een impuls te geven en vergroten van de levendigheid van het centrum. Het gebouw als markant gebouw plaatsen passend in de dorpse schaal en maat en het doortrekken van de bestaande Kerkstraat.
Situatie nu
Het huidige centrum heeft al drie iconische gebouwen, namelijk het gemeentehuis met het Raadshuisplein, de oude kerktoren met het Kerkplein en de PetrusBanden kerk, ook grenzend aan het Kerkplein. Deze gebouwen zijn zijn vervlochten met de historie van Son en geven daardoor een eigen beeld aan het dorp. Past een nieuw icoon wel in het dorpse karakter?
Als een MFA een impuls moet geven aan het centrum van Son, is de vraag of nieuwbouw van een nieuw icoon hierop het juiste antwoord is?
Directe gevolgen nieuwbouw
De gevolgen voor nieuwbouw zijn ondermeer; aanpassen bestaand stedenbouwkundig plan, analyse huidige situatie met landschapsarchitect, een politieke discussie over de nieuwbouw, het wijzigen van het bestemmingsplan, veel commotie over de sloop van de bestaande kerk.
De Sint Petrus Banden Kerk is een historisch, beeldbepalend en karakteristiek gebouw in Son.

De rijksoverheid stelt:
Kerken zijn in praktisch ieder dorp of stad te vinden. Ze dwingen respect af door hun functie als godshuis, zijn het kloppend hart van een gemeenschap en bepalen door hun grootsheid en architectuur het gezicht van een dorp of wijk. De Rijksdienst voor het cultureel erfgoed wil het behoud en de duurzame ontwikkeling van deze monumenten stimuleren. Het gaat daarbij niet alleen om restauratie, maar ook om het aanpassen aan nieuwe functies"
Dus niet eerst één iconisch gebouw slopen om vervolgens een paar meter verderop een nieuw icoon op te tuigen.

Het advies
Hergebruik van het bestaande kerkgebouw als Multifunctionele accommodatie .
De Rijksdienst voor cultureel erfgoed zegt het volgende: "Kerken kunnen deel uitmaken van een ensemble van gebouwen en elementen die met elkaar verbonden zijn vanwege de religieuze functie en bovendien visueel een geheel vormen. Ze leveren een bijdrage aan de context van het beschermde kerkgebouw en is er, cultuurhistorisch gezien, sprake van ensemblewaarden".

Versterken van het ensemble
Strategie voor impuls aan het centrum: Juist versterken van de onderlinge relaties van het ensemble rondom het plein. Daarbij moet aan het volgende worden gedacht: een centraal terras, een binnen en buiten relatie van de multifunctionele accommodatie en de kerktoren een functie geven, horeca aan het plein met een dorps karakter.
Het kerkplein kan dan omgetoverd worden tot een centraal plein met horeca en terras in de zon. Een levendig plein met een eigen uitstraling waarbinnen bestaande iconen gekoesterd worden en aangevuld met dorps groen een sfeervolle plein zal zijn.

Het toevoegen van een icoon is alleen nodig wanneer een dorp eigen identiteit ontbeert.
Door de bestaande kerk te gebruiken ontstaat er een ensemble werking van kerk, kerktoren, plein en begraafplaats een dorpskern dus.
Waarom geen nieuw te bouwen multifunctionele accommodatie?
Door het bouwen van een nieuw multifunctionele accommodatie zal er geluid en parkeerproblematiek ontstaan. Door het doortrekken van de Kerkstraat bij de uitvoering van een nieuwe multifunctionele accommodatie zal het verkeer in die straat significant toenemen, daardoor veel hinder voor bewoners en aangrenzende bewoners aan deze straat."


Waarom wel hergebruik bestaande kerk?
Door hergebruik van de bestaande kerk treden de volgende voordelen op: Hergebruik kerkgebouw als multifunctionele accommodatie is 6 tot 10% goedkoper dan nieuwbouw. Hergebruik is de basis van een duurzaam plan er is geen bestemmingsplan procedure nodig oftewel de procedure tijd is korter.
Bij hergebruik bestaande kerk zal het ensemble het nieuwe icoon van Son worden.
Dit komt onder andere door multifunctionele accommodatie ligt aan het kerkplein in relatie met kerktoren en horeca. De voorzijde van de kerk zal worden opengewerkt en daardoor een open transparante verbinding met het plein vormen. Er is dan sprake van een binnen en buitenplein.
Tevens zullen balkons die toegevoegd zullen worden aan de bestaande kerk de relatie met het plein verstreken. Geen toename autoverkeer ten opzichtte van huidige situatie.

Een sfeervolle ontmoetingsplek.
Hoek Nieuwstraat-Kerkplein wordt een groen parkeerterrein, met een vormgeving gelijk aan 17 septemberplein met veel groen.
Nog even een aantal voordelen op een rij:
6 tot 10 % goedkoper dan nieuwbouw MFA, parkeerdruk centrum wordt verminderd, bezoekers parkeren dichtbij het MFA, draagt bij aan verdere vergroening van het centrum.

Verdere mogelijkheden
Ook is het mogelijk om bij hergebruik van de bestaande kerk de hoek Nieuwstraat-Kerkplein te benutten voor woningbouw, met mogelijk een commerciële plint. Daarbij zal de architectuur qua schaal en maat passend moeten zijn bij het dorpse Son. Daardoor ontstaat er één geheel met de bestaande bouw aan de Nieuwstraat.
De voordelen hiervan zijn dat de woningbouw aansluit bij de woningbouw aan de Nieuwstraat, de woningbouw vormt een wand langs het plein waardoor er een intiemer karakter ontstaat. De commerciële plint in de nieuwbouw verlevendigt het dorpshart.
De nadelen zijn dat er op zoek moet worden gegaan naar een project- bouwpartner voor de woningbouw de parkeerdruk misschien wel wordt opgelost voor d woningen maar niet voor de MFA in de voormalige kerk. Er zal minder plaats voor groen zijn en de achterkant van het project tegen de bestaande kerk moet een passende invulling krijgen.

Waarom hergebruik kerk en geen nieuwbouw?
Bij hergebruik kerk blijft het karakter en de identiteit van het gebouw bestaan, dit versterkt het inhoudelijk concept, het imago en de aantrekkingskracht. Hierdoor komen geschiedenis en toekomst bijeen en behoud de kerk zijn karakter met een nieuw jasje.
Als het om duurzaamheid bij hergebruik van de kerk gaat moet je denken aan de volgende zaken, hergebruik geen sloop van het pand, bestaand pand heeft meer volume dan geplande nieuwbouw en is dus maximaal compact. Het kerkgebouw heeft een flexibele hoofdstructuur en de oriëntatie en open-dicht verhouding kloppen.
Nieuwe multifunctionele accommodatie is een impuls geven aan het centrum van Son. Daarom is nieuwbouw niet het beste antwoord, beter om de nu al aanwezige waarden te behouden en te versterken door middel van hergebruik.
Tot zover citaten uit het rapport, dat ook een financiële onderbouwing bevat. Bij overschrijding van het geraamde bedrag neemt HEVO, de samensteller van het rapport, de meerkosten voor zijn rekening.