Afbeelding
Foto: Wil Feijen
Foto's

Britse XXX Corps maakt spectaculaire comeback!

Algemeen Remember September 2019

Son en Breugel - Alsof het zondag 17 september 1944 was! Dat gevoel moet er zijn geweest bij de mensen die dit persoonlijk hebben meegemaakt als je de enorme colonne aan Britse voertuigen richting de Driehoek binnen ziet stromen. Toen stond er ook een zwakke wind uit het noorden en de zon scheen die dag ongeveer 3,5 uur. Met Engelse militaire politie op motoren als begeleiding trok de stoet aan legervoertuigen aan het toegestroomde publiek voorbij. Immers, in dit geval, nam een 'Britse legermacht' een braakliggende akker aan de Driehoek in Son en Breugel in bezit om er een kampement op te slaan.

Redacteur: Leo Hokke
Fotograaf: Wil Feijen

Op het stoffige terrein was het een hereniging van militairen met de burgerbevolking van Son en Breugel. Ondertussen werd aan de zijlijn van het hectaren groot perceel een plek ingeruimd waar de gemengde zangvereniging 'Eén van Zin', onder leiding van Coen Swinkels en op keyboard Rob van Heck, de Britse militairen en het publiek toezong. Ademloos stonden de militairen toe te kijken en namen foto's en filmden de gebeurtenissen. Burgemeester Hans Gaillard sprak de wens uit de herinnering aan de bevrijding levend te houden en dankte de Britse militairen voor hun inzet door hen persoonlijk te trakteren op worstenbroodjes.

Repertoire
'Eén van Zin' had speciaal voor deze ceremonie en voor de herdenking bij de Parachutist aan de Europalaan ruim van tevoren een repertoire ingestudeerd. Vanaf mei dit jaar tot aan de dag van de herdenking had het koor, aangevuld met projectzangers, geoefend. Onder luid applaus nam het koor de waardering voor liedkeuze en hun inzet in ontvangst.

Indrukwekkende herdenking
In de vroege avond, met een prachtig oranjezonnetje door de bomen, waren enkele honderden mensen getuige van de plechtige herdenking bij het monument van de Parachutist aan de Europalaan. Vaandels werden door de erewacht uitgerold, het vrijheidsvuur brandde, het publiek was in groten getale aanwezig, de vlaggen van Amerika, Nederland en 101 Airborne Divisie hingen in top. Het koor 'Eén van Zin' zong onder meer 'We will remember them' en 'It's a long way to Tipperary'. Militairen, veteranen, genodigden en publiek luisterden naar de toespraken van Burgemeester Hans Gaillard en een dankwoord namens de 101st Airborne Division Generaal-Majoor Brian E. Winski.

Veteraan William Galbraith
Onder de veteranen die de herdenking bijwoonden zat op de eerste rij de inmiddels 95-jarige William (Bill) Galbraith. Hij was samen met zijn zoon Michael uit de Verenigde Staten overgekomen. Zij logeerden bij vrienden in Eindhoven. Bill heeft deelgenomen aan de invasie in Normandië en later, op wat nu onze herdenkingsdatum 17 september is, deelgenomen aan de luchtlanding in 1944 als sergeant van de S-3 sectie van het derde bataljon. Zijn 3-506 Parachute Infantry Regiment sprong toen vanuit een Dakota C-47 boven Son.

Herdenking
"Vanaf dit jaar wordt jaarlijks op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Op 17 september wordt onze vrijheid gevierd", aldus burgemeester Hans Gaillard tijdens zijn speech. Later deze avond werden kransen en bloemen bij het monument gelegd door onder andere burgemeester Gaillard, Generaal-Majoor Winski namens 101st Airborne Division en Majoor Andrew Dornstadter namens 101st Airborne Division.

William met zijn zoon Michael
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding