Afbeelding
Foto: WIL FEIJEN
foto's

Politiek en carnaval ontmoeten elkaar tijdens sleuteloverdracht

Algemeen

Son en Breugel - Zaterdag 22 februari vond de traditionele sleuteloverdracht plaats in de zaal van De Zwaan. Door de sleuteloverdracht is Prins Bas vier dagen lang de 'baas' van Son en Breugel. 

Redacteur: Adrie Neervoort
Foto's: Wil Feijen

"Het was een bijzondere sleuteloverdracht", vertelt voorzitter Jasper van Zuuren. "Juist vandaag was besloten om de optocht van zondag te verplaatsen naar dinsdag vanwege de voorspelde weersverwachting. Het was ook de dag dat de verenigingen en deelnemers aan de optocht reageerden met alternatieven voor het wegvallen van de optocht op zondag. Ik was er door geraakt." Een paar uur na het besluit om de optocht op zondag niet door te laten gaan, was er al een alternatief programma bedacht voor de zondagmiddag in de tent; De stuiterbal zittingsmiddag met diverse optredens en gratis entree.

Elfde vrouw
Dat de burgemeester een voorstander is van een vrouwelijke Prins of op zijn minst een aantal vrouwen in de Raad van Elf van Krutjesgat is bekend. Ook nu weer greep de burgervader zijn kans tijdens de sleuteloverdracht om hier nogmaals een oproep voor te doen. "Er zijn maar tien heren in de Raad van Elf, waarom dan geen vrouw erbij, dan heb je er toch weer elf", aldus de burgemeester.

Maar nog belangrijker vond hij het om iedereen te waarschuwen voor de nieuwe Prins. Een stuiterende Prins, is dat niet heel gevaarlijk? De burgemeester" “Straks vliegen de stuiterballen ons nog om de oren.” Om zijn zorgen te benadrukken zette de burgervader alvast een bouwhelm op met het advies dit allemaal te doen tijdens carnaval. “Straks is er door al die bulten op je hoofd geen plaats meer voor het askruisje op woensdag."  

De burgemeester van Son en Breugel zag een kans in het feit dat Prins Bas vier dagen lang de baas zou worden van zijn Son en Breugel. De burgervader: "Als je dan toch de baas bent, vraag dan ook eens naar de mening van de Krutjesrapers en Krutjesraperinnekes; burgerparticipatie heet dat met een modern woord." Hij riep de aanwezige Krutjesrapers en Krutjesraperinnekes op om vooral te gaan klagen over wat er allemaal niet deugt in Krutjesgat. 

Luisterend oor 
Eens kijken of Prins Bas dit allemaal kon veranderen. Samen met drie leerlingen van de basisschool, die zichtbaar lang waren blijven zitten, speldde Hans Gaillard buttons op bij de Prins en zijn raad. Dezelfde buttons die raadsleden gebruiken om aan te tonen dat zij een luisterend oor hebben voor de inwoners.

Krutjesgatse raadsadviseur 
Prins Bas bleek niet onder de indruk toen hij na het ontvangen van de sleutel het woord nam. "Ondanks dat de burgemeester de Krutjesrapers als een mannenclub ziet, zijn vrouwen erg belangrijk binnen de vereniging. Wij zouden dit niet kunnen doen zonder de steun van onze vrouwen.” Om de vrouwvriendelijkheid van de Krutjesrapers een beeld te geven, werd Ineke Gaillard, de vrouw van burgemeester, benoemd tot Krutjesgatse raadsadviseur en kreeg hier een speciale onderscheiding voor.

Ook herinnerde de Prins de burgemeester eraan dat veel projecten al jaren in de steigers stonden in Son en Breugel. "Breugel Bruist is nu toch echt Breugel borrelt geworden. Misschien dat een bruistablet voor het slapen gaan nog een bruisend resultaat gaat geven", aldus het advies van de Prins aan de gemeente. 

Subsidiebeleid 
Ook voor het subsidiebeleid van de gemeente had Prins Bas geen goed woord over. De Prins: "Tien jaar geleden, toen handbalclub Apollo 40 jaar bestond, kwam de gemeente langs met een cheque van 50 euro. Dit jaar bestaat Apollo 50 jaar. Ik ben nu al benieuwd waar jullie nu mee langs komen." Prins Bas wilde hier niet op wachten en hij reikte ter plekke, als baas van de gemeente, namens de gemeente drie cheques uit. Natuurlijk aan Apollo, aan het Sinterklaascomité en aan voetbalvereniging SBC. "Alhoewel SBC toch al genoeg krijgt" aldus de Prins.

Het weerwoord van Prins Bas was op allerlei vlakken zeer sterk en doordrenkt met de humor, die zo past bij carnaval. "Want ook al is het serieus, neem het niet zo serieus tijdens carnaval", aldus de boodschap van de Prins. 

De slotconclusie was dat er wederom op een zeer carnavaleske wijze de sleutel van Son en Breugel is overgedragen van het ambtelijke apparaat in Son en Breugel naar het feestelijke apparaat. Met de nodige humor en sarcasme, maar zeker met respect naar elkaar.

Daarna volgde het tappen van het 'eerste' biertje bij het Oude Raadhuis, de officiële start van carnaval in Son en Breugel.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding