De organisatie van het scholenproject is in handen van Monique Laudy (l) en Gaby Zwijnenberg (r)
De organisatie van het scholenproject is in handen van Monique Laudy (l) en Gaby Zwijnenberg (r) Foto: Wil Feijen

Scholenproject Oranjecomité in nieuw jasje

Algemeen School

Son en Breugel - Het scholenproject van het Oranjecomité wordt nieuw leven ingeblazen. Monique Laudy en Gaby Zwijnenberg hebben de organisatie van het scholenproject op zich genomen en komen met nieuwe ideeën voor alle leerlingen van de basisscholen in Son en Breugel. Het Koningshuis en het thema Sport en spel staan centraal in dit project en sluiten naadloos aan op de Koningsspelen en Koningsdag van dit jaar.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Monique is geen onbekende in het Oranjecomité. Zij draait al enkele jaren mee en heeft afgelopen jaar meegeholpen met het scholenproject. Gaby daarentegen werd enthousiast gemaakt nadat zij op Koningsdag 2019 hoorde dat het Oranjecomité op zoek was naar nieuwe vrijwilligers. Samen hebben ze het scholenproject onder hun hoede genomen, dat gefaciliteerd wordt door het Oranjecomité.

Vier projectmappen
In tegenstelling tot voorgaande jaren wil de organisatie dit jaar de hele school bij het scholenproject betrekken. Gaby licht toe: “De scholen bepalen zelf of ze meedoen en met welke groepen. We hebben vier verschillende projectmappen gemaakt voor groep 1-2, 3-4, 5-6 en 7-8. De mappen zijn ingedeeld met werkopdrachten, creatieve opdrachten, maakopdrachten en kennisopdrachten die op het niveau van de groepen afgestemd zijn.”

Sport en spel
Groep 1 en 2 worden uitgedaagd om een mooie kroon te maken waar de kleuren rood-wit-blauw en oranje in terug te vinden zijn. Voor groep 3 en 4 heeft de organisatie bedacht dat zij een nieuw sportshirt gaan ontwerpen en groep 5 en 6 wordt gevraagd om nieuwe sportschoenen te maken. Groep 7-8 krijgt de opdracht om een nieuwe sport te bedenken die digitaal aangeleverd moet worden, waarin de titel, spelregels, materialen en kleding benoemd moeten worden.

Sportieve prijs
De mooiste creaties en het mooiste spel worden uiteindelijk beloond met een mooie sportieve prijs voor de hele groep. Monique legt het uit aan de hand van een voorbeeld: “Leerlingen uit groep 1-2 maken individueel een mooie kroon. Uit alle creaties kiest iedere leerkracht en/of de leerlingen de mooiste uit. Deze creatie is genomineerd voor de hoofdprijs, samen met alle andere inzendingen van groep 1-2 van de andere basisscholen. Het pronkstuk van de leerling dat gekozen wordt, krijgt een hele mooie prijs die bestemd is voor de gehele groep. Alle klasgenoten profiteren dus mee.” De creaties van alle schoolwinnaars worden ook nog eens tentoongesteld in de etalages van winkeliers in Son en Breugel.

Voor iedereen
“Zonhove en de Emiliusschool doen ook mee”, gaat Gaby enthousiast verder. “De directeur van de Emiliusschool heeft een keuze gemaakt welke groep deelneemt en met welke projectmap. Deze leerlingen gaan gebaksbordjes beschilderen en als beloning krijgen alle deelnemers een lekker stuk gebak. De cliënten van Zonhove doen ieder met hun eigen woongroep mee; zij gaan ook gebaksbordjes beschilderen. Slechts één woongroep wordt getrakteerd op lekkere taart.” Voordat het stuk taart op de beschilderde gebaksbordjes komt te liggen, zijn ze eerst nog te bewonderen in de etalages van de winkels.

Warm hart
De uiteindelijke winnaars worden na de meivakantie bekendgemaakt. Gaby: “We willen graag de prijs in het klaslokaal van de winnaar uitreiken, vooral omdat de prijs voor iedereen uit de groep bestemd is.” De prijzen worden beschikbaar gesteld door de Son en Breugelse middenstand. “We zijn er bijzonder trots op dat de middenstand het scholenproject een warm hart toedraagt”, aldus de twee enthousiaste organisatoren.