De huidige Jeugdgemeenteraad (archieffoto)
De huidige Jeugdgemeenteraad (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Jeugdgemeenteraad in de coronatijd

Algemeen Jeugd

Het zijn rare tijden, ook voor de Jeugdgemeenteraad. Begin maart stond er nog een vergadering van de Jeugdgemeenteraad op de agenda, maar deze werd geannuleerd vanwege de eerste maatregelen rondom het coronavirus. Sindsdien ligt de Jeugdgemeenteraad helemaal stil. Zoals het er nu naar uitziet komt de jeugdraad tot de zomervakantie niet meer bij elkaar. De jonge leden worden voorlopig via e-mail op de hoogte gehouden van eventuele ontwikkelingen.

Redacteur: Emmy Grit

Voordat de maatregelen met betrekking tot het coronavirus in maart werden genomen, werd er door de jeugdraadsleden hard gewerkt aan het voorstel om een autoloze dag op de basisscholen in te voeren. Beleidsmedewerker Veiligheid en plaatsvervangend griffier Jeugdgemeenteraad Kirsty Lochten vertelt: “Dit voorstel is bijna in zijn geheel uitgewerkt en het zou eigenlijk de bedoeling zijn om dit in juni te gaan organiseren. De basisscholen gaan op 11 mei weer open, maar dan zal de prioriteit van de scholen waarschijnlijk niet liggen bij het organiseren van een autoloze dag. Dat is jammer, maar wel begrijpelijk.”

Niet voor niets
De plannen voor de autoloze dag op scholen zijn niet voor niets gemaakt. “Deze plannen worden naar alle waarschijnlijkheid doorgeschoven naar het volgende jaar van de Jeugdgemeenteraad. In het oorspronkelijke idee staat dat we starten met basisscholen De Bloktempel en De Harlekijn, als een soort van pilot, maar er zijn meer scholen enthousiast over het idee. Wellicht kunnen we volgend schooljaar dus meteen met meer scholen starten”, laat Kirsty enthousiast weten.

Verkeersproblemen Nieuwstraat
Niet alleen de plannen voor de autoloze dag op de basisscholen liggen stil, ook de brief die de Jeugdgemeenteraad naar de Gemeenteraad zou sturen over de verkeersproblemen in de Nieuwstraat is nog niet verstuurd. Kirsty: “Die brief wordt op korte termijn verstuurd. Ook hiervoor geldt dat er op dit moment niets met de brief wordt gedaan. Hopelijk wordt dit later ook nog opgepakt.”

Niet aanwezig op 4 mei
Voorgaande jaren had de Jeugdgemeenteraad altijd een rol bij de Dodenherdenking op 4 mei bij het monument ‘De Parachutist’ bij de vijver. Kirsty: “Dit jaar kan deze rol helaas niet worden vervuld. Verder staat er in juni nog een uitstapje naar het Waterschap gepland, maar het nog niet duidelijk of dit door kan gaan.”

Afscheid
Ondanks dat de Jeugdgemeenteraad de laatste maanden niet fysiek bij elkaar is geweest, geen vergaderingen heeft gehad, plannen niet heeft kunnen uitvoeren en er geen uitstapjes gemaakt kunnen worden, wordt toch aan het eind van het schooljaar afscheid genomen van de leden uit groep 8 van de basisscholen. Kirsty: “Dit afscheid staat gepland op 2 juli. Hoe we dit vorm gaan geven, hangt natuurlijk af van hoe de situatie is op dat moment. Volgend schooljaar wordt de jeugdraad weer compleet gemaakt door de installatie van nieuwe leerlingen uit groep 7.”