Joris van Dam
Joris van Dam Foto: Wil Feijen

Joris van Dam verlaat het politieke podium van zijn geliefde dorp

Politiek

Son en Breugel - In gesprek met de lijsttrekker van…

Zo begonnen vorig jaar de interviews met de lijsttrekkers van de politieke partijen die meededen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Son en Breugel. Ik ga opnieuw in gesprek met Joris van Dam van de partij PvdA/GroenLinks, niet omdat er weer verkiezingen zijn, maar omdat hij onze gemeenteraad verlaat, en dat is niet geheel uit vrije wil. Als raadslid vertegenwoordig je de inwoners van ons dorp en moet je daarom zelf in ons dorp wonen. Door de verhuizing van Joris naar Uden is het wettelijk niet meer mogelijk om als raadslid aan te blijven. In de raadsvergadering van 25 mei neemt Joris afscheid en wordt hij opgevolgd door Yoram Peek, die nu al als burgerlid de fractie PvdA/GroenLinks ondersteunt.

Redacteur: Arndt van Ruremonde
Fotograaf: Wil Feijen

Samen met Joris kijk ik terug op de acht jaar dat hij politiek actief was in Son en Breugel. Ook hij is gestart als burgerlid, en bij de verkiezingen van 2014 stond hij op de vierde plek van de lijst. De jaren daarvoor haalde de partij steeds één of twee zetels. Zelfs als er iemand zou doorschuiven als wethouder, dan nog was een raadslidmaatschap toen niet in beeld. Het liep allemaal anders. Door het plotselinge overlijden van Frans Zaal werd Joris eind 2016 lid van de gemeenteraad. In 2018 werd hij lijsttrekker en na de verkiezingen fractievoorzitter voor zijn partij.

Politiek actief zijn is intensief en vraagt veel van je. Je bent veel avonden van huis, die je dan niet met het gezin door kunt brengen. Je krijgt doorgaans ook meer commentaar dan complimenten. En eigenlijk had Joris er nog meer tijd in willen steken. Het liefst had hij mensen vaker opgezocht, maar dat is bijna niet te combineren met een vaste baan. En toch is hij heel positief over het raadswerk: “Ik heb het vooral gedaan voor mijn idealen: behoud van ons groene dorp, sociaal en duurzaam, de verbinding met anderen zoeken en weerstanden overwinnen door open het gesprek met elkaar aan te gaan. En in het raadswerk heb je ook veel plezier, samen met de collega-fractieleden en de andere raadsleden.”

Daarin ziet hij het laatste jaar positieve veranderingen. Het gesprek in de raad is opener geworden, niet alles is vooraf al afgestemd en er wordt beter naar elkaar geluisterd. Het nieuwe college werkt daarin ook anders. Volgens Joris staat er nu een team dat echt luistert naar alle geluiden uit de raad, precies zoals hij bepleitte in de aanloop naar de vorige verkiezingen.

Joris verlaat de Son en Breugelse politiek met een goed gevoel. Hij heeft hier ook met veel plezier gewoond. De kracht van ons dorp zit volgens hem in een actief verenigingsleven en veel vrijwilligers. Het meeste zal hij de natuur missen, de mogelijkheid om zo het bos in te lopen: “Het groene karakter en de waardevolle natuur moeten behouden blijven, ook al moeten we tegelijkertijd ook meer betaalbare woningen bouwen. Dat vraagt dus om creatieve oplossingen en flexibiliteit, zodat onze kinderen ook een eigen woning kunnen vinden in ons prachtige groene dorp.”

Hij wil toch ook nog even kwijt dat hij veel vertrouwen heeft in de nieuwe wethouder die dát moet realiseren. Joris gaat dan misschien wel uit de politiek, maar de politiek is nog niet uit Joris.

Yoram Peek
Studeerde Politicologie en Veiligheidswetenschappen en is nu werkzaam als consultant/architect in ICT. Heeft daarnaast kennis en ervaring op financieel-administratief terrein.

Was al eerder actief in de lokale politiek in de gemeente Bergeijk. Was daar tussen 2014 en 2016 burgerraadslid in de Commissie Maatschappelijke Zaken. Moest daar mee stoppen door een verhuizing naar Arnhem. Na een recente verhuizing naar Son en Breugel wil hij weer politiek actief worden. Is gemotiveerd om zich in te zetten voor een duurzame en sociale samenleving


Yoram Peek