(vlnr) Gerard van Loon, Frans Reckers, Bernadette Holla, René van Elst en Jelle Rieske
(vlnr) Gerard van Loon, Frans Reckers, Bernadette Holla, René van Elst en Jelle Rieske Foto: SonenBreugelVerbindt

SonenBreugelVerbindt helpt u uw internetvaardigheden te verbeteren

Algemeen

Son en Breugel - Het alsmaar digitaler worden van ons dagelijks leven is een feit en niet meer terug te draaien. Het vergt steeds meer computervaardigheden van ons. De jongeren hebben daar in het algemeen weinig problemen mee maar heel veel mensen, met name de ouderen onder ons, hebben er moeite mee om deze vaardigheden nog aan te leren of te verbeteren.
Om u een indruk te geven: in 2020 was één op de drie vijfenzeventigplussers nog nooit op het internet geweest. Dat was ook voor ongeveer één op twintig vijfenzestig- tot vijfenzeventigjarigen het geval. Volgens het centraal bureau voor de statistiek.
Wij proberen daar wat aan te veranderen met onze computercursussen en het computerspreekuur! Met succes, is gebleken.

Gastredacteur: Gerard van Loon

Computercursussen
Het docenten/begeleidingsteam van SonenBreugelVerbindt geeft, in samenwerking met de bibliotheek, in het Dommelhuis cursussen over het gebruik van de computer en het internet. Het team bestaat uit vijf enthousiaste vrijwilligers: René van Elst, Bernadette Holla, Frans Reckers, Jelle Rieske en uw verslaggever en cursuscoördinator Gerard van Loon.

Geïnteresseerden kunnen kiezen uit drie cursussen voor verschillende doelgroepen:
Klik &Tik de basis: een cursus voor beginners waarin u de basisbeginselen leert van de computer, zoals o.a. het gebruik van het toetsenbord en de muis. Verder leert u de eerste beginselen over hoe u veilig het internet opgaat,
Klik & Tik internet en e-overheid: het vervolg op de basiscursus waarin u uw vaardigheden met het internet verder verbetert. U leert ook hoe u digitaal zaken regelt met de lokale en landelijke overheid, gebruik makend van uw DigiD.
Klik & Tik de tablet: een cursus om de basis van het werken met een tablet onder de knie te krijgen. Met onderwerpen als aanzetten, opladen, vegen, typen en oefenen met internet, e-mailen en foto`s maken. Verder wordt er ook aandacht geschonken aan veiligheid op het internet en het gebruik van Wifi buitenshuis.
Tot slot organiseren we ook workshops voor het leren van vaardigheden met het gebruik van MijnGezondheid.net en MedGemak, het patiënten portaal van de huisartsen en apotheken.

Het afgelopen jaar hebben we negen cursussen en workshops georganiseerd met in totaal 58 deelnemers. Het komende jaar gaan we vol enthousiasme hiermee verder. Als u meer wilt weten over onze cursussen of u wilt zich aanmelden, ga dan naar www.sonenbreugelverbindt.nl/cursussen op de website van SonenBreugelVerbindt of ga naar de balie van de bibliotheek in het Dommelhuis.

We kunnen voor onze cursussen nog enkele enthousiaste begeleiders gebruiken die het leuk vinden om deelnemers (vooral senioren) te begeleiden tijdens de cursussen. U kunt uw interesse kenbaar maken door een email te sturen naar info@sonenbreugelverbindt.nl.

Computerspreekuur
Het wekelijkse computerspreekuur met vrije inloop draait inmiddels alweer drie jaar en voorziet duidelijk in een behoefte. Het wordt bemand door enkele begeleiders van de cursussen. Het aantal bezoekers groeit en de diversiteit aan vragen is enorm groot. Gemiddeld komen er ongeveer drie tot vijf belangstellenden naar het spreekuur.

We krijgen onder andere vragen over het gebruik van DigiD, overheidswebsites, het patiënten portaal MijnGezondheid.net, internetbankieren, gebruik van tablet en smartphone, Windows computers, installeren van printers, ordenen van foto’s, laden van e-books, aanschaf en gebruik van mobiele alarmering, enzovoorts.
In veruit de meeste gevallen vertrekken de bezoekers weer met een oplossing voor hun probleem of een antwoord op hun vraag.

Heeft u ook vragen over het gebruik van uw computer, tablet of smartphone? Of over het patiënten portaal? Ga dan naar het computerspreekuur. Dat kan, zonder afspraak, iedere woensdag van 16:00 tot 17:00 uur in de foyer van het Dommelhuis.

(vlnr) Gerard van Loon, Frans Reckers, Bernadette Holla, René van Elst en Jelle Rieske
(vlnr) Gerard van Loon, Frans Reckers, Bernadette Holla, René van Elst en Jelle Rieske
(vlnr) Gerard van Loon, Frans Reckers, Bernadette Holla, René van Elst en Jelle Rieske