Afbeelding

Monument van verval, of geniale aankoop

Politiek

Son en Breugel - "Waarheen leidt de weg, die wij moeten gaan", zong wijlen zangeres Mieke Telkamp. Een strofe die van toepassing lijkt op het plan om de voormalige Sint-Petrus' Bandenkerk te hergebruiken als multifunctionele accommodatie (MFA).

Door: Adrie Neervoort

De voormalige Sint-Petrus' Bandenkerk is door de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gered van de sloop. Dat lijkt een knappe politieke prestatie, want de voorbereidingen voor de sloop waren al in gang gezet.
De partijen die tegen de sloop waren en voor hergebruik van het kerkgebouw werden de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen. Mede daardoor zitten zij in de huidige coalitie (DorpsVisie, CDA en PvdA/GroenLinks).

De huidige oppositie, bij monde van Marco Pulles (VVD), wilde wel eens weten wat het redden van de voormalige Sint-Petrus' Bandenkerk en het onderzoek naar het hergebruik van dit gebouw tot op heden de gemeenschap al heeft gekost.
Uit een gedetailleerd antwoord van de gemeente blijkt dat dit al ruim 2 miljoen euro is.
De kosten zijn netjes onderverdeel in bedragen die nodig waren als voorbereiding om de toenmalige nieuwe Multifunctionele accommodatie (MFA) te kunnen bouwen, inclusief dus sloop van de kerk, tot aan de onderzoeken die nodig waren om te kijken of het gebouw kan worden hergebruikt als onderdeel van een nieuw buurthuis.

Wat is er tot nu toe uitgegeven?
€ 330.568, - Parkeerplaatsen
Kosten voor een aantal nieuwe parkeerplaatsen in het centrum, maar het grootste deel van dit bedrag werd gebruikt om 33 ondergrondse parkeerplaatsen te kopen onder het appartementengebouw aan het 17 Septemberplein. Die waren nodig om het verlies aan parkeerplaatsen te compenseren als het nieuwe MFA gebouwd zou worden en als compensatie voor het gebrek aan parkeerruimte die er nu al is in het dorp.

€41.019, - Draagvlakonderzoek.
Uitgegeven aan een draagvlak onderzoek. Dit naar aanleiding van mogelijke tegenstand tegen een nieuw te bouwen MFA. Het totaalbedrag dat daarvoor was gereserveerd was €70.620, -

€ 609.750, - Visieontwikkeling
De totaalkosten die gemaakt zijn vanaf 2016 tot heden voor het visie plan MFA, inrichting Kerkplein. Zeg maar de voorbereidingen voor de ontwikkeling van het nieuwe centrum van Son.

€ 1.126.291, - Aankoop Kerk
Hiervoor is de voormalige Sint-Petrus' Bandenkerk aangekocht, inclusief de grond eronder.

€ 27.000, - Bouwtechnisch onderzoek
Kosten van een bouwtechnisch onderzoek van het voormalige kerkgebouw. De conclusies van dit rapport moeten duidelijk maken in hoeverre het gebouw bouwtechnisch in orde is voor hergebruik.

Dit maakt het totaal € 2.134.628, -

€ 2.134.628, -, het is een behoorlijk bedrag, waar natuurlijk niet alleen de huidige coalitie voor verantwoordelijk is. In het kader kunt u zien hoe dit bedrag precies opgebouwd is.

Maar het bedrag van ruim 2 miljoen is waarschijnlijk slechts een fractie van het bedrag dat het uiteindelijk gaat kosten. Daar komen nog de kosten voor de verbouwing van het voormalige kerkgebouw tot onderdeel van een multifunctionele accommodatie bij.

Er lijkt nog een lange weg te gaan
Dat er nog geen zichtbare activiteiten zijn die tot hergebruik van het gebouw moeten leiden, komt omdat er nog veel stappen te gaan zijn.
Zo is er een bouwkundig onderzoek geweest naar de staat van het gebouw. Dit rapport zal eind oktober worden aangeboden aan het college van Son en Breugel.
Dit onderzoek vormt dus de basis van de volgende stap: het eventueel kunnen aanpassen van het gebouw en geschikt maken voor hergebruik.

Onderzoeken en praten
Als duidelijk is dat het gebouw bouwkundig geschikt is voor hergebruik, zal er nog onderzocht moeten worden hoe het gebouw aangepast moet en kan worden. Dit mede met de gebruikers en bezoekers van het hier te ontwikkelen gebouw.
Het lijkt allemaal weer veel van hetzelfde, maar het moet. Want wie wil nog gebruik maken van de multifunctionele accommodatie? Is er nog wel voldoende draagvlak en vraag van gebruikers voor de dure en mogelijk gigantische herontwikkeling van het gebouw?

Als de kosten helder zijn
Als heel dit traject is doorlopen, zitten we waarschijnlijk al midden in 2019 en zal de gemeenteraad akkoord moeten geven voor een aanzienlijk bedrag van waarschijnlijk enkele miljoenen, ter realisatie van de nieuwe accomodatie. Als dit besluit genomen is, zal de opdracht tot aanbesteding worden gedaan. Een aantal partijen mogen binnen het raamwerk van de gemeente een uitgewerkte plan en de prijs ervan neerleggen. Daarna volgt de mogelijk lange weg van keuzes maken.
Het college denkt dat het mogelijk moet zijn begin 2020 te starten met de werkzaamheden aan het voormalige kerkgebouw en verwacht de mogelijk oplevering binnen een jaar na de start.

In ons dorp zal tot die tijd een nog niet erkend monument staan als monument van verval. Vandalisme en vernieling liggen op de loer.
De gemeente heeft hier natuurlijk moeite mee en heeft dan ook het idee opgepakt om de ramen te voorzien van houten platen. Het is de bedoeling om de hekken rondom de voormalige kerk te voorzien van doeken, met opschriften, afbeeldingen of iets dergelijks.
Het lijkt nog een lange weg die wij moeten gaan en waarheen die leidt? Dat blijft vooralsnog onduidelijk.

Afbeelding
Algemeen 14 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 14 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 17 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella