Huisarts De Groot bij MC De Linden
Huisarts De Groot bij MC De Linden Foto: Wil Feijen

Sta even stil bij de vraag ‘Wat ga ik doen als…’

Algemeen Coronavirus

Son en Breugel - Huisarts Christian de Groot van Medisch Centrum De Linden geeft wekelijks in DeMooiSonenBreugelKrant een update over de stand van zaken met betrekking tot het coronavirus in Son en Breugel. Ondanks dat er dagelijks nog patiënten gezien worden tijdens het isolatiespreekuur, worden weinig dorpsgenoten doorgestuurd naar het ziekenhuis.

Redacteur: Emmy Grit

Het RIVM geeft dagelijks een update met de laatste cijfers over het aantal ziekenhuisopnames, het aantal overleden mensen en het aantal positief geteste patiënten. Dokter De Groot: “We zijn er nog niet en we moeten met zijn allen de maatregelen nog minimaal enkele weken volhouden. Het besmettingsgevaar is nog steeds niet geweken.” Volgens de laatste cijfers van het RIVM liggen er nog 22 inwoners uit Son en Breugel in het ziekenhuis. Inmiddels zijn er ook al patiënten ontslagen uit het ziekenhuis, maar er liggen er ook nog die op dit moment vechten voor hun leven.

Vraag stellen
Christian de Groot raadt met name ouderen en kwetsbaren aan om in deze periode stil te staan bij de vraag ‘Wat als ik het coronavirus krijg en ik aan de beademing zou moeten om te overleven’. Dokter De Groot: “Voor ouderen en kwetsbaren kan een ziekenhuisopname erg ongunstig zijn. Als deze patiënten aan de beademing komen, moeten ze rekening houden met een lange revalidatie. Het is een enorme aanslag op het lichaam. Daar moeten ze goed over nadenken.” Informatie hierover is te vinden op https://www.thuisarts.nl/nieuw-coronavirus/ik-heb-zwakke-gezondheid-en-denk-na-over-behandeling-bij-corona.

Andere klachten
In deze coronacrisis lijkt het erop dat er haast geen andere ziektes of klachten bestaan. Het valt dokter De Groot de laatste tijd op dat mensen met andere klachten wegblijven van de praktijk. “Dagelijks kwamen er mensen naar het spreekuur met bijvoorbeeld hartklachten, een ontsteking of andere acute klachten. Men is terughoudender geworden, wat helemaal nergens voor nodig is. Als je lichamelijke klachten hebt, kun je gewoon een afspraak maken. Er wordt gewoon tijd ingepland, onder zeer hygiënische omstandigheden”, aldus de huisarts. Op dit moment kunnen er nog geen digitale afspraken gemaakt worden bij het Medisch Centrum omdat er een scheiding gemaakt moet worden tussen het isolatie- en het gewone spreekuur. “Als het kan dan proberen we telefonisch of via de mail vragen te beantwoorden, maar bij enige twijfel laten we onze patiënten naar de praktijk komen”, sluit de huisarts af.

Op www.mooisonenbreugel.nl wordt dagelijks een update gepubliceerd met de laatste cijfers.