Nieuwe geldmaat op Van Gentlaan
Nieuwe geldmaat op Van Gentlaan Foto: Taís Lourinho da Silva

Geldautomaat vervangen

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - De pinautomaten van ABN AMRO, ING en Rabobank worden in Son en Breugel vervangen. Een nieuw uiterlijk en nieuwe naam; gele geldmaat. Deze banken werken samen met Geldmaat aan een efficiënter, bankonafhankelijk netwerk van geldautomaten. Deze automaten krijgen hetzelfde gele uiterlijk en verschijnen in 2019 stapsgewijs in het straatbeeld. In Breugel is de wisseling van automaat inmiddels een feit. 

Redacteur: Emmy Grit

Pinnen
Ondanks dat er nog mensen zijn die geld bij een automaat pinnen, wordt tijdens de coronacrisis aan klanten in supermarkten en andere winkels gevraagd om zoveel mogelijk contactloos te betalen of te betalen met de pin. Voor de coronacrisis werd er al steeds vaker gepind om de boodschappen te betalen. Met digitaal betalen neemt de behoefte bij de consument aan contant geld sterk af. Er wordt nog maar 38% van de aankopen contant betaald en per jaar vermindert dit met 10%. Slechts één op de vier mensen betaalt nog contant. Toch hebben nog veel mensen moeite met pinnen, zoals ouderen en visueel gehandicapten. Tevens zijn er 2,5 miljoen laaggeletterden, die problemen ervaren met digitaal betalen. De Nederlandse Bank maak zich zorgen over de afname van het cash-geld. Zij waarschuwt dat een cash-loze maatschappij een gevaar is voor kwetsbare groepen zoals ouderen en wijst op de vergrijzing. "Digitalisering mag er niet toe leiden dat bepaalde consumenten achterblijven en mogelijk worden uitgesloten van het betalingsverkeer", zo waarschuwt DNB in het rapport 'Visie op Betalen 2018-2021'.

Geldmaat op basis van gebruik
Om contant geld op de lange termijn beschikbaar, bereikbaar, betaalbaar en veilig te houden, hebben de banken ABN AMRO, ING, Rabobank en GSN de handen ineen gestoken om samen te werken aan een bankonafhankelijk geldautomatennetwerk. Janneke Rijpstra van Geldmaat vertelt: "Geldmaat is onafhankelijk en is ontstaan door de samenwerking met de genoemde banken. Geldmaat beheert nu al de geldautomaten van deze banken. Je ziet in een winkelgebied nu soms automaten van de drie verschillende banken vlakbij elkaar staan."

Aantal transacties
Geldmaat staat voor kosteloos geld opnemen, beschikbaarheid en veiligheid. Bij het herindelen van de locaties wordt volgens de banken en Geldmaat gekeken naar het aantal transacties en het aantal bezoekers in een gebied. "Het huidige bereikbaarheidscriterium blijft gehandhaafd", aldus Janneke Rijpstra van Geldmaat.