Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Resultaat TIPMooiSonenBreugel: AED kan het verschil maken en burgerhulpverleners zijn hard nodig

Algemeen

Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. De overlevingskans is het grootst als er binnen zes minuten iemand reanimeert en een Automatische Externe Defibrillator (AED) aansluit. Een AED is een draagbaar apparaat dat het (reguliere) hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. MooiSonenBreugel peilde de mening van de respondenten van het burgerpanel TIPMooiSonenBreugel over de AED. In totaal hebben 134 respondenten gereageerd.

Redacteur: Emmy Grit

Burgerhulpverlening
Iets meer dan de helft van het aantal respondenten geeft aan dat zij weten hoe zij moeten reanimeren, waarvan de helft aangeeft dat zij beschikken over een diploma. Iets minder dan de helft geeft aan dat zij niet weten wat zij moeten doen. Slechts 16 respondenten is aangemeld als burgerhulpverlener. Respondenten die geen burgerhulpverlener zijn, hebben verschillende redenen dat zij niet aangemeld zijn. Eén van de redenen is dat zij geen reanimatiecursus hebben gevolgd.

Voorlichting
"Het aantal burgerhulpverleners in Son en Breugel is erg laag", vertelt Marc de Wolf van Stichting Hart-Save. Veel inwoners weten niet wat er gedaan moet worden als iemand een hartstilstand krijgt. "Dit kunnen we voorkomen door voorlichting te geven aan bijvoorbeeld buurtverenigingen, sportverenigingen, bedrijven maar ook aan particulieren, zodat in geval van een hartstilstand de overlevingskansen van de patiënt zo groot mogelijk worden", aldus Marc.

Locatie van AED
"Reanimeren is echt geen hogere wiskunde, zeker niet via een AED", aldus een respondent. In het onderzoek geeft de helft van de respondenten aan dat zij weten waar een AED hangt. De andere helft heeft geen idee waar ze hangen. Marc: "Er is bewust gekozen om geen lijst te maken waar de AEDs hangen, in verband met diefstal en vernieling." De locatie waar een AED hangt, wordt door de centralist van 112 doorgegeven als blijkt dat dit nodig is. "In een noodsituatie bel je met 112, meld dat het een reanimatie betreft. Dan activeert het softwarepakket HartslagNU en selecteert hulpverleners en AEDs. Op basis van afstand ontvangt iedere hulpverlener voor hem of haar een gepersonaliseerd bericht; haal de AED en ga naar adres X, of ga direct naar adres X voor start reanimatie. De meldkamer Brabant Zuid Oost alarmeert met de Hartslagnu software. De centralist heeft hier geen handeling aan. Het programma werkt naast de reguliere professionele zorgverlening. Centralist praat met 1e melder en stuurt de ambulance aan. HSNU zorgt voor lekenalarmering", aldus Marc.

Reanimatiecursus
Op de vraag of een reanimatiecursus voor iedereen verplicht zou moeten zijn, reageert ruim de helft met (zeer) mee eens, 22% is hierin neutraal en 20% is het oneens. "Verplicht stellen gaat naar mijn idee te ver, maar het zou goed zijn om er veel aandacht aan te besteden en regelmatig cursussen in het dorp te organiseren. Op die manier worden mensen er alert op", aldus één van de respondenten. Stichting Reanimatieonderwijs Zuidoost-Brabant geeft in april een cursus, zie hiervoor het gekleurde kader op deze pagina.

Meepraten/meedenken
Jouw mening is belangrijk! Wil jij ook meepraten en meedenken over vraagstellingen en oplossingen en een mening geven over lokale actualiteiten in jouw gemeente? Meld je dan, gratis en anoniem (vanaf 16 jaar), aan bij het burgerpanel via www.mooisonenbreugel.nl. Maandelijks wordt een vragenlijst naar de respondenten gestuurd waarin een onderwerp centraal staat. De resultaten worden van het onderzoek worden in deze krant weergegeven.