De grove motoriek wordt gestimuleerd door de therapie
De grove motoriek wordt gestimuleerd door de therapie Foto: Wil Feijen

Ponyrijden als therapie zoekt uw steun

Algemeen

Twee jaar geleden besteedde DeMooiSonenBreugelKrant aandacht aan het fysiotherapeutisch ponyrijden voor meervoudig beperkte kinderen die zorg ontvangen van de SWZ in Son. Door veranderingen in de financiering van de zorg dreigde deze therapievorm in de knel te komen.

Redacteur: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

Prijzen en donaties
De grondleggers en enthousiaste uitvoerders van deze therapie kinderfysiotherapeuten Monique Martens en Lieke van Esch van SWZ, locatie Son, zijn in 2017 een sponsoractie gestart om dit project in de lucht houden. En met succes, ze wonnen een dikke prijs van de ING, kregen steun van de Lionsclub en de NSGK (Stichting gehandicapte kind). Ook ontvingen ze van veel ondernemers en particulieren een eenmalige sponsorbijdrage of donatie. Het project kon dus doorgaan, maar er blijven nieuwe geldstromen noodzakelijk om deze unieke therapievorm in de lucht te houden.

Veel gebeurd in twee jaar
"Er is in die twee jaar ontzettend veel gebeurd. Allereerst zijn we van onervaren dames die een noodkreet uitten, uitgegroeid tot ervaren en enthousiaste crowdfunders die hun nek durven uit te steken", vertelt Monique enthousiast. Voor het onderhoud van de pony's (stalling, voeding, hoefsmid en veearts) is € 8.800,00 per jaar nodig. "Door de enthousiaste bijdragen en de prijzen die we gewonnen hebben konden we het even uitzingen, maar de bodem komt in zicht."

Verhuizing
"We zijn van manege veranderd en zitten nu bij stal Klampenhof aan de Olen in Breugel. Een fantastische manege met uitstekende voorzieningen. Uiteraard brengt zo'n verhuizing kosten met zich mee", vult Lieke haar collega aan. "Denk maar eens aan het verplaatsen van de lift waarmee de kinderen op de pony getild worden. We hebben ook een speciaal klittenbandzadel aangeschaft dat de kinderen veel meer houvast geeft."

Nieuwe pony Zorro
"Helaas hebben we vorig jaar van één van de twee pony's afscheid moeten nemen. Dat was een ingrijpende gebeurtenis", vertelt Monique. "Gelukkig hebben we tijdelijk een pony kunnen leasen van stal Klampenhof, zodat we toch altijd hebben kunnen rijden met de kinderen." Onlangs hebben ze 'Zorro', een fjordenpaard, gesponsord door de 'Old Grand Dad stichting', aangeschaft.

Juiste afmetingen
De aanschaf van deze nieuwe pony was nog een hele zoektocht. "Een pony moet de juiste afmetingen hebben, niet te hoog en niet te breed. Zorro heeft een schofthoogte van 1,46 meter en is niet te breed voor de kinderen om er op te zitten. Er is bewust gekozen voor een ervaren pony die direct inzetbaar is", vertelt Lieke en wijst naar buiten. Daar stapt Zorro net de stal binnen. Een robuuste, lichtbruin gekleurde pony met mooie geknipte rechtopstaande manen.

Therapeutisch ponyrijden
Het unieke van therapeutisch ponyrijden is dat door middel van bochtjes en tempowisselingen van de bewegende pony het kind steeds zijn houding moet aanpassen om goed op de pony te blijven zitten. Deze ervaring missen ze omdat ze een groot deel van de dag gefixeerd in hun rolstoel zitten. Op indicatie van een revalidatiearts wordt het therapeutisch ponyrijden ingezet om motorische doelen te bereiken, zoals ondersteuning bij looptraining, het verbeteren van de hoofd-, romp- en bekkenbalans, het verbeteren van de zithouding en het actief rechtop zitten. Daarnaast wordt de coördinatie van beide lichaamshelften bevorderd.

Zintuiglijke prikkels
Het ponyrijden geeft veel zintuiglijke prikkels, zoals de geur van de stallen en buitenlucht, de geluiden op de manege, het hinniken van de pony en het voelen van de vacht en de manen. "Daarnaast gebruiken we specifieke spelmaterialen die nog extra zintuiglijke prikkels aan het kind geven" vertellen beide collega's enthousiast. Ze krijgen ondersteuning van veel vrijwilligers. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze vorm van ponyrijden een positieve invloed heeft op het gedrag van het kind. "De zestien deelnemende kinderen ervaren het niet als therapie, maar zijn echt twee keer per week aan het sporten."

Donatie
Om het ponyrijden mogelijk te blijven maken zijn nieuwe sponsoren of donaties noodzakelijk. Ziet u ook de meerwaarde van deze therapie en wilt u als sponsor of donateur een bijdrage leveren om het ponyrijden mogelijk te blijven houden? Of wilt u eens komen kijken? Neem dan contact op Monique via monique.martens@swzzorg.nl, of met Lieke via lieke.esch@swzzorg.nl of bel naar 088-7998886 of kijk eens op de facebookpagina SWZ@therapeutischpaardrijden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 7 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 8 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 11 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen gisteren Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella