Willem Berkers
Willem Berkers Foto: Wil Feijen

Willem Berkers exposeert in De Bongerd

Algemeen Kunst

Willem Berkers houdt op 14 en 15 mei, van 13.00 – 17.00 uur, in ‘Galerie Le Bongerd’, oftewel De Bongerd, gelegen aan de Asteroïdenlaan 1 in Son en Breugel zijn zesde tweejaarlijkse expositie. De rode loper zal Willem, net zoals bij vorige exposities, voor de bezoekers hoogstpersoonlijk letterlijk uitrollen.

De expositie bestaat uit een negental foto’s van 60 x 60 cm en is een samenwerking met Geert Bruinsma. Geert nam het technisch gedeelte en de apparatuur voor zijn rekening en samen hebben ze het creatieve en het technische gedeelte voor hun rekening genomen. Het resultaat vinden zij onnavolgbaar en verbluffend tegelijk. Het zijn afbeeldingen van voorwerpen die men allemaal kent, en die door hun omvang en prachtige kleuren een bijzonder effect geven. Willem en Geert kunnen u wel verklappen dat ze geïnspireerd waren door kinderspeelgoed van Anne Frank. Verder is een aantal kleurige landschappelijke schilderijen te zien die, vanwege vormgeving en uitwerking, een geheel een eigen karakter hebben gekregen. Soms wat spooky en soms vrolijk en vriendelijk door hun kleurstelling. De landschappen zijn vaak hier in de directe omgeving geschilderd.

Daarnaast nog een aantal portretten van ‘duistere’ wereldleiders die hun positie in de wereld hebben verworven met geweld, intrige of uitverkoren zijn door gelovigen. Deze ‘staatsportretten’ zijn uitsluitend met zwarte olieverf geschilderd. Als laatste van de schilderijen een serie grote werken van beelden die men op het netvlies heeft van foto’s uit het nieuws. Deze realistische afbeeldingen zijn later met een witte brede kwast voor een deel teruggedrongen, net als bij onze herinneringen, naar de achtergrond. Maar ze verdwijnen niet geheel. Ze schijnen er nog steeds door als bij een vitrage of voile. Die markante gebeurtenissen zullen niet bij iedereen nog vers in het geheugen liggen. Daarom is er een verklarende tekst bij geplaatst, zodat niemand met vraagtekens of raadsels het pand hoeft te verlaten. Het is geen werk dat je nu direct boven de bank zou hangen, maar ook minder leuke en mooie gebeurtenissen moeten soms door iemand geschilderd worden volgens Willem.

Bij de bronzen voorwerpen en beelden vormen het polijsten van het brons een bijzonder element. Ziet u de ene keer een volledig gepolijst figuurtje van een jonge vrouw van ongeveer 23 cm hoog, de andere keer ziet u prachtige, in diverse kleuren gepatineerde bronzen schalen van circa 30 cm diameter waarvan in de bronzen rand gepolijste facetjes zijn aangebracht waarin het licht vriendelijk en speels weerkaatst. Vooral als je erlangs loopt, sprankelen de lichtjes met je mee. “Alle redenen om u even te komen verbazen in deze mogelijk laatste expositieruimte van Son en Breugel. Want na de verbouwing heeft Son en Breugel geen enkele ruimte meer waar je nog netjes kunt exposeren. ‘Das war einmal’”, besluit Willem.

Een van de kunstwerken die geëxposeerd wordt