Ryan in actie
Ryan in actie Foto: ©KDWPictures

Ryan Witlox wint overtuigend NK CUP500

Sport sport

Son en Breugel - Ryan Witlox, de motorcrosser uit Son en Breugel, greep zondag 24 april in het Brabantse Gemert twee keer net naast de overwinning door in de eerste manche vierde te worden na tot de 16e minuut in strijd te zijn geweest met de kopman. Een val, waardoor hij klem onder de motor kwam te zitten, worp hem terug naar een vierde plek.

De tweede manche werd er tot op de finish door de drie koppenmannen gestreden om de overwinning; Ryan werd tweede op 1,9 seconden van de winnaar en de derde man zat 0,6 seconden achter Ryan en dat na ruim 24 minuten wedstrijd op de zware zandbaan in de Gemertse bossen. Doordat dit eindelijk weer eens een wedstrijd in de buurt was, konden alle supporters en vrienden die waren komen kijken eindelijk weer genieten van mooi wedstrijden met sportieve strijd tussen de rijders.

Drie dagen later, op Koningsdag, de traditionele wedstrijddag in het Groningse Marum, was revanche nemen al mogelijk, omdat er gelijk alweer een volgende NK CUP500 wedstrijd van de KNMV volgde. Dit zware zandcircuit, tussen oude bunkers, ligt Ryan erg goed door het vele springwerk en timen van diepe gaten in de donkere zwarte grond. In de eerste manche pakte Ryan een matige start en kwam de eerste bocht door op een zevende/achtste plaatst. Echter de eerste drie bochten daaropvolgend kon hij erg goede lijnen rijden en zat hij direct al op een derde plaats. In de tweede ronde kon Ryan met een mooie inhaalactie de tweede man passeren en al vrij snel zat hij in het achterwiel van de kopman. Deze kopman was de afgelopen twee seizoenen kampioen geworden in deze klasse en was dus een taaie tegenstander die veel wedstrijden gewonnen heeft. Ryan koos ervoor om eerst circa drie rondes zijn lijnen te volgen, zodat hij op punten waar de kopman iets sneller was zijn rijlijnen kon aanpassen. In de vijfde ronde, na circa 10 minuten wedstrijd, sprong Ryan de kopman overtuigend voorbij en versnelde zijn tempo, waarop hij geen antwoord had en Ryan de eerste manche won met bijna 16 seconden voorsprong.

De tweede manche had Ryan een erg goede start en kwam de eerste bocht door op een tweede plaatst. Al in de eerste ronde koos Ryan ervoor om de koppositie over te nemen en zo proberen de wedstrijd te controleren. Al snel zat de kampioen van vorig jaar op een tweede plaats en hij probeerde met alle macht Ryan te volgen. Tot aan de negende ronde lukte dat redelijk en hield hij Ryan in zijn vizier. De laatste drie rondes versnelde Ryan om zo op veilige afstand de tweede manche te kunnen winnen met ruim 10 seconden voorsprong. Na vier seizoenen deel te nemen in deze klasse kon Ryan voor het eerst met een dubbele overwinning op de hoogste trede van het podium gaan staan.