Fotowedstrijd Buurttuin 't Zand
Fotowedstrijd Buurttuin 't Zand

Buurttuin zorgt al 5 jaar voor verbroedering in de wijk

Natuur

Afgelopen zaterdag was er in de Sonse wijk ’t Zand sprake van een feestelijk jubileum dankzij een groen initiatief dat heeft gezorgd voor groei, bloei en verbinding. In samenwerking met bewoners en de gemeente is er de afgelopen vijf jaar hard gewerkt door vrijwilligers om achterin die wijk, grenzend aan het Beekdal, een groene oase te creëren. Zowaar geen eenvoudige klus omdat er aanvankelijk sprake was van een behoorlijk schrale bodem en enorme verdroging van de grond. Bemesting en het slaan van een waterput bleken destijds al snel een absolute must om de vlakgemaakte gemeentegrond om te toveren tot een bloeiende buurttuin.

Redactie: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

Wethouder Jan Boersma was er zaterdagochtend dan ook als de kippen bij om het resultaat van dit geslaagde buurtinitiatief met eigen ogen te aanschouwen. Naast een nieuw groot welkomstbord, dat werd onthuld door de jongste tuinman van de wijk, was er gelijktijdig sprake van een welkome actie vanuit het Oranjefonds. Deze goededoelenstichting organiseert al jaren het initiatief ‘NLDoet’ waarvoor vrijwilligers en/of bedrijven zich kunnen aanmelden. 

“Voor ons als ontvangende partij betekent het dat we een klein bedrag krijgen waarmee we dit keer verf, hout, zaadjes, bamboe en een lunch voor alle vrijwilligers konden kopen. Daarnaast hadden zich nog zes vrijwilligers aangemeld om ons op deze jubileumdag mee te helpen met het voorjaarklaar maken van onze buurttuin. Deze medewerkers van het bedrijf Nobralux uit Schijndel zijn voor ons van enorme meerwaarde om bijvoorbeeld alle door de gemeente gesponsorde houtsnippers te verspreiden”, aldus Femke van Gils, die als vrijwilliger vanaf het eerste uur zeer actief en betrokken is. 

Hoewel tientallen bewoners met regelmaat meehelpen met zaaien, onkruid wieden, oogsten en onderhoud, blijft de stichting naarstig op zoek naar nieuwe aanwas in de wijk. Groene handjes om de vele klusjes te klaren zijn dan ook meer dan welkom. Vrijblijvend is iedereen welkom om een kijkje te nemen in deze openbare tuin en hopelijk werkt het zodanig aanstekelijk dat ook jij graag de handen uit de mouwen steekt. 

Femke: “Naast het onderling verdelen van onze opbrengst in het voorjaar van groente, fruit en kruiden merken we dat met name het sociale aspect zo aanspreekt bij onze vrijwilligers. Samen zorgen we ervoor dat ‘onze’ tuin picobello wordt onderhouden, en met name in het voorjaar zorgt dat voor vele geluksmomentjes, momenten waarop we samen vrijblijvend buiten in de natuur genieten met een gemeenschappelijk doel.” 

Tijdens het jubileum afgelopen weekend is er ook een fotoprijsvraag uitgeschreven waarbij iedereen wordt uitgedaagd om zijn/haar leukste foto te schieten in de buurttuin. De meest originele en creatiefste foto wint een prijs, en daarnaast zullen alle ingezonden foto’s tijdelijk een prominente plek krijgen in de buurttuin. Uitvergroot op weerbestendig materiaal zal de winnende foto uiteindelijk een meer permanente plek krijgen onder of in één van de bomen.

Om uzelf aan te melden als potentiële vrijwilliger, of om uw foto in te sturen, mail naar buurttuintzand@gmail.com 

Buurttuin 't Zand 5 jaar
Buurttuin 't Zand 5 jaar
Buurttuin 't Zand 5 jaar
Buurttuin 't Zand 5 jaar
Buurttuin 't Zand 5 jaar